Till Startsidan  


  
Specialmedier
 
För dig som har någon form av läshinder finns det olika specialmedier på Vaxholms stadsbibliotek. Till exempel:
 
Lättlästa böcker och Storstilsböcker
 
Lättlästa böcker
Lättlästa böcker eller så kallade LL-böcker, finns för alla åldrar. Bland dessa böcker hittar du bearbetade romaner, klassiker, deckare, poesi och faktaböcker. Det finns även många nya böcker i lättläst version. LL-böckerna finns också inlästa som talböcker om du skulle vilja varva med att lyssna och läsa.
 
Nyhetstidningen på lätt svenska och tidningen Sesam finns för dig som vill läsa nyheter med ett enklare och mer kortfattat språk.
 
Storstilsböcker
Har du svårt att se texten i boken du vill läsa? Då kan du låna böcker med stor stil. Storstilsböcker är böcker som har större text.
 
Talböcker/Daisy
Daisylyssning
 
Om du har en synskada eller ett funktionshinder som gör att du har svårt att läsa tryckt text kan du låna talböcker. Skillnaden mellan en talbok och en ljudbok är att ljudboken ges ut av bokförlagen och får lånas av alla. Talboken är speciellt producerad och gjord för personer med olika typer av funktions- eller läshinder. Dessa böcker är gjorda i ett digitalt format som kallas Daisy och innehåller MP3-filer för att du lätt ska kunna hitta i innehållet. För att lyssna på talböcker behöver du en Daisy-spelare eller ett datorprogram för MP3-filer. På biblioteket kan du låna spelare för talböcker.
På Vaxholms stadsbibliotek har vi ett stort bestånd av talböcker. Vi laddar också ner böcker efter önskemål.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, är den statliga myndighet som ansvarar för att läsa in och producera litteratur och medier som är anpassade för personer med olika slags funktions- och läshinder.
Biblioteket kan ladda ner och beställa hem medier från MTM och du kan själv undersöka vad som finns att låna i MTM:s webbkatalog, Legimus.
 
Egen nedladdning
Egen nedladdning är en tjänst som gör det möjligt för dig som har svårt att läsa tryckta böcker att ladda ned talböcker direkt till din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Kontakta oss på biblioteket så hjälper vi dig att skaffa inloggningsuppgifter. När du registrerat dig har du som talbokslåntagare tillgång till mer än 90 000 titlar i Legimus katalog.
 
 
 
 
 
 

 

 


Ansvarig för sidan: Pernilla Eckerbom

Senast ändrad: 2014-04-10 14:22Kontakt
Biblioteket
Tel. 08 - 541 709 45
Fax 08 - 541 709 48
E-post
 
Personal på biblioteket
Kontaktuppgifter

Besöksadress
Hamngatan 19 Karta
Bokinkast Hamngatan 17 (när biblioteket är stängt)

Postadress
Biblioteket
Box 104
185 22 Vaxholm

Bibliotekets katalog
sök, låna om, reservera

Öppettider
Måndag  14-20
Tisdag    10-17
Onsdag   10-20
Torsdag  10-17
Fredag    10-17
Lördag    10-14
 
Tyck till om biblioteket!
Har du synpunkter eller frågor om biblioteket?
Välkommen att skriva till vår
e-postadress:


Tillgänglighet
Läs mer

Bibliotekskartan
BibliotekskartaSe var alla bibliotek i Stockholms län finns och när de har öppet.
Läs mer


- Vaxholms stad | Besök: Eriksövägen 27 | Tel: 08-541 708 00, fax: 08 - 541 331 74 | Faktura- och postadress -