Artikeln publicerades 21 januari 2020
Halverat svinn i skolmatsalarna
I Livsmedelsverkets rapport om skolmatssvinn är Vaxholm bland de allra bästa kommunerna i landet. De senaste två åren har tallrikssvinnet i Vaxholm halverats.
I sin rapport om de offentliga köken 2019 beskriver Livsmedelsverket den enorma mängd mat som slängs i de offentliga verksamheterna. I svenska skolor kastas det varje dag 34 ton mat i onödan.
Men i Vaxholm är bilden en helt annan. I genomsnitt slängs 50 g mat per tallrik varje dag i de svenska offentliga köken. I Vaxholms skolkök är siffran 18 gram per tallrik.
–Det motsvarar inte mer än en stor köttbulle per måltid, säger Margareta Andersson på måltidsenheten. Alla har jobbat så hårt med detta och det är fantastiskt att vi tillsammans når de här fina resultaten.
Kunskap och hårt arbete
Vaxholms skolor och förskolor har arbetat hårt med svinnfrågan i många år men mer fokuserat de senaste två åren.
–Vi väger matsvinnet varje dag, säger Linda Wilhelmsson som är förstekock på Söderfjärdsskolan och hållbarhetssamordnare på måltidsenheten. Vi har mer än halverat svinnet de senaste två åren.
Hemligheten bakom framgången är enligt Linda framför allt kunskap och hårt arbete i alla led.
–Vi har goda kunskaper i hur man tar hand om överbliven mat och sedan gäller det att få med alla på tåget. Vår planet har inte råd med att vi slänger mat.
Istället för en stor svart säck att slänga mat i har skolorna idag en mindre hink som står på en våg. Det är ett sätt att göra det tydligt för eleverna hur mycket mat de slänger.
Men trots att resultaten är goda slår sig måltidsenheten inte till ro.
–Det finns alltid saker som kan bli ännu bättre och det gäller att hålla i och fortsätta att jobba med frågan, säger Linda Wilhelmsson.
Livsmedelverkets rapport
I livsmedelsverkets kartläggning av matsvinnet i offentliga verksamheter (Fakta om offentliga måltider 2019) under 2019 har 211 av landets 290 kommuner har bidragit med någon form av siffror. Äldreomsorgen har generellt mer matsvinn än skolköken. Mest svinn blir det i samband med serveringen.
I FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, finns målet att halvera matsvinnet till 2030. Många av de offentliga måltidsverksamheterna har redan börjat med det arbetet.
Läs mer
En längre artikel om arbetet för att minska matsvinn hittar du i nästa nummer av Vaxholm stads tidning Viktigt i Vaxholm som kommer ut i slutet av mars.