Artikeln publicerades 7 oktober 2024

Alla kan förbereda sig för kris

Under beredskapsveckan hölls flera evenemang om hur man bäst kan förbereda sig för kriser. I Vaxholm hölls bland annat föreläsningen Krisberedskap för alla med Miguel Guerrero, som tack vare sin bakgrund inom Försvarsmakten har lång erfarenhet av krishantering.

Text och bild: Ronja Svahn

Intresset för krishantering har ökat i takt med osäkra tider och krig och konflikter i närområdet, men tyvärr är svenskarna enligt bland annat MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i dagsläget dåligt förberedda om vi faktiskt skulle drabbas av en kris.

– Vi är naiva, godtrogna och bekväma, vilket gör oss sårbara. Dessutom har det gått inflation i ordet kris och det är viktigt att komma ihåg att det inte är en kris när internet strular, säger Miguel Guerrero när han inleder sitt föredrag.

Det finns ett stort eget ansvar som han betonar att vi måste vara medvetna om. Enligt myndigheterna ska vi kunna klara oss själva i en vecka utan hjälp, men sanningen är att de flesta hushåll idag inte gör det. Guerrero menar att om man har möjlighet att vara förberedd så finns det ingen anledning att inte vara det. Annars tar man resurser från dem som verkligen behöver myndigheters hjälp vid krissituationer. Förberedelser ökar också dina chanser att klara dig längre, minskar risken för PTSD och förkortar den initiala stunden av handlingsförlamning. Att tänka i förväg är med andra ord vårt bästa vaccin mot kris.

Börja i ditt eget huvud

– Många tror att man kan köpa sig fri från kris genom olika krislådor och kit, men dyra investeringar är inte rätt ände att börja i och det finns inga patentlösningar, säger Miguel. Jag tycker istället att du ska börja med krisplaneringen i ditt eget huvud. Precis som du planerar din vecka eller beslutar vem som ska hämta på dagis, kan du planera och besluta om handlingsplaner för kriser.

Han tipsar också om att det går bra att öva på kriser i huvudet.

– Enkla tankelekar som “The what if game” (Vad gör jag om…?) har räddat många liv och ska inte underskattas. Man kan göra dem med sig själv, med en kompis eller med hela familjen, och bäst av allt – att planera och öva i huvudet är helt gratis.

Tänk igenom i lugn och ro

Enligt Miguel Guerrero finns det många klassiska misstag som folk gör när det kommer till krishantering. Att exempelvis säga “Usch, det där vill jag inte tänka på”, är att göra sig själv en björntjänst. Det bästa är att tänka på obehagliga saker under lugna och säkra förhållanden. Miguel berättar också att den vanligaste krisplanen han hör är “om något händer åker jag till stugan”. Dessvärre är det få som har en plan B om det inte går.

– Man måste tänka steget längre; vad gör jag om jag inte kan ta bilen, säger Miguel. Finns det andra sätt att ta sig till stugan? Vi får inte heller glömma att man alltid klarar sig bättre om man samarbetar. Jag vill uppmana alla att prata med sina grannar och göra en gemensam krisplan med dem.

Miguel avslutar föreläsningen med orden:

– Kom ihåg, man får inga stilpoäng för krisberedskap. Det viktigaste är att du kommer ut på andra sidan, inte hur du gör det.

Många kom och lyssnade

– Det är väldigt roligt att så många kom och lyssnade! Det visar att det finns ett stort intresse för krishantering här i Vaxholm. Kommunen gör detta för att öka kunskapen och ge alla chansen att lära sig mer, och då är det kul att folk kommer, säger Lovisa Hammarström, trygghets- och säkerhetssamordnare på Vaxholms stad som har anordnat eventet.

Tips från Miguel Guerrero:

  • Börja krisplaneringen i ditt eget huvud.
  • Våga tänka på obehagliga situationer och hur du ska hantera dem.
  • Inkludera alla som berörs i krisplaneringen (grannar, barn, äldre etcetera).
  • Det går inte att köpa sig fri från krisen.
  • Det finns ingen prestige i krisberedskap, det viktigaste är att man är förberedd.
Miguel Guerrero föreläser på Waxholms biografteater.