Artikeln publicerades 7 november 2024
Vaxholms stad – tryggast i länet
Resultatet från polisens och kommunernas årliga trygghetsmätning visar att Vaxholms invånare känner sig tryggast i länet. Invånarnas oro för att utsättas samt oro för brott har minskat i jämförelse med tidigare år och ligger på bland de kommunerna med lägst utsatthet och oro.
93 procent av Vaxholmsborna känner sig mycket eller ganska trygga kvällstid, enligt årets trygghetsmätning, som genomförs i samverkan mellan polisen och kommuner i Stockholms län. Det är högre än snittet i Polisregion Stockholm, 73 procent, och i Lokalpolisområde Södra Roslagen, 82 procent.
Allra minst otrygghet i hela länet upplever invånarna på Rindö och Skarpö, där endast 1 procent uppger att de känner sig otrygga kvällstid.
Oron och utsattheten minskar
Utsatthet för brott i Vaxholms stad minskar i nästan samtliga undersökta brottstyper – såväl stöld och skadegörelse som hot. Utsattheten för våld ligger på samma låga nivå som tidigare (1 procent). Utsattheten för bedrägerier har ökat något, vilket också är en generell trend i länet.
Oron för att bli utsatt för brott har undersökts med avseende på inbrott, stöld, skadegörelse och överfall. Inom samtliga kategorier har oron för brotten minskat. Vaxholm är en av de kommuner där utsattheten för brott och oron för brott är lägst i länet.
– Mätningen visar positiva resultat för Vaxholmsborna. Men vi kan alltid göra mer för att ännu fler ska känna sig trygga och säkra, säger Lovisa Hammarström, Trygghets- och säkerhetssamordnare, Vaxholms stad. Resultaten kommer nu att analyseras vidare och lägga grunden för våra inriktningar och prioriteringar framöver
Samverkan för effektivt arbete
En viktig förutsättning för ett effektivt trygghetsarbete är god samverkan. Vaxholms stad och polisen arbetar tillsammans för att bibehålla och stärka den upplevda tryggheten i kommunen. Trots förbättrade siffror inom nästan alla områden finns förbättringspotential. Speciellt när det kommer till frågan om man upplever att polisen respektive kommunen arbetar med problemen som finns.
– Positivt med ett kvitto på att kommunens systematiska brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete ger resultat, säger Alexander Delis, Säkerhetschef, Vaxholms stad. Vaxholmsbornas trygghet och säkerhet är en kärnfråga för kommunen.
Om Trygghetsmätningen
Trygghetsmätningen omfattar samtliga 27 kommuner i polisregion Stockholm, samt Gotland. Drygt 54 997 personer i åldern 16–84 år har svarat på frågor om hur de ser på tryggheten i sitt närområde. Syftet med mätningen är att undersöka tryggheten och brottsutsattheten bland invånarna och följa utvecklingen över tid. I Vaxholms stad deltog cirka 728 personer vilket innebär en svarsfrekvens på 51 procent.
Mer information
Läs mer om trygghetsmätningen här:
Polisen.se, Resultat av trygghetsmätning Länk till annan webbplats.
Läs mer om Vaxholms stads trygghetsarbete: