Artikeln publicerades 29 november 2024

Juleljusen tänds – har du koll på brandskyddet

Vaxholms stad önskar glad första advent. Nu när vi tänder massor av levande ljus och kanske en och annan öppen spis så är det bra att se över brandskyddet. Just 1 december är det också, passande nog, brandvarnardagen.

Varje år inträffar tiotusentals bostadsbränder i Sverige och tre av fyra inträffar i hemmet. Oftast börjar branden i köket där spisen är största boven. Bortglömda levande ljus är en klassisk brandrisk medan en allt vanligare risk är uppladdningsbar elektronik, som mobiltelefoner eller elsparkcyklar, där själva laddaren kan börja brinna.

Brandvarnaren kan ge dig den extra minut som behövs vid brand så att du får tid och möjlighet att agera. Den extra tiden kan ge dig möjlighet att rädda liv och minska skadorna vid en brand.

Testa att brandvarnaren fungerar

När du tycker på testknappen testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut behöva bytas ut. Hjälper det inte att byta batteri behöver brandvarnaren bytas ut.

Rekommendationen är att testa brandvarnaren:

  • en gång i månaden,
  • när du har satt upp en ny,
  • när du har bytt batteri,
  • när du har varit bortrest en längre tid eller
  • när du har gjort rent den.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en gratis sms-tjänst som påminner när det är dags att testa brandvarnaren. Välj själv med vilket tidsintervall du vill ha påminnelsen. Anmäl dig på MSB:s hemsida. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

En på varje våning

Brandvarnare ska vara CE- eller S-märkta och testade enligt SS-EN 14604.

Det är bra att ha minst en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad. Placera brandvarnaren i eller intill sovrum så att du blir väckt när det behövs som mest. Placera även brandvarnare nära platser där det är vanligt att bränder startar. Tänk på att om brandvarnaren placeras köket kan du få en del falsklarm, montera den hellre i ett angränsande rum.

Tänk också på att installera brandvarnare i fritidshuset.

Fingrar som tänder ett stearinljus med en tändsticka.

Mer information

Information om hur du kan undvika bränder i ditt hem. Dessutom finns handfasta råd kring hur du ska agera om olyckan ändå är framme.

Storstockholms brandförsvar, Brandskydd i hemmet Länk till annan webbplats.

Samlad information bland annat om brandskydd för fritiden, i bilen, i båten, i skogen, eller utomlands på resande fot.

Storstockholms brandförsvar, Brandskydd på fritiden Länk till annan webbplats.