Artikeln publicerades 10 december 2024
Femton förslag från Vaxholms klimatting
Torsdag 5 december lämnade Vaxholms klimatting över sina förslag till politikerna i klimat- och miljöberedningen. Under hösten har de medverkande i tinget jobbat fram rekommendationer och åtgärdsförslag inom fyra områden: transporter, byggande och boende, inköp och konsumtion samt livsmedel och måltider.
Stadsbyggnadsförvaltningen har under 2024 ett politiskt uppdrag att anordna ett klimatting i Vaxholm. Under hösten har elva slumpvis utvalda kommuninvånare fått chansen att påverka kommunens klimatarbete i ett medborgarråd.
Efter flera utbildningspass om klimatfrågan har gruppen listat förslag på åtgärder som kan vidtas i kommunen för att minska påverkan på klimatet. Under professionell ledning av konsulter har tinget diskuterat förslagen och prioriterat bland alla åtgärder som deltagarna har lyft fram. Därefter har gruppen enats om ett allmänt uttalande, femton rekommendationer och ett antal förslag på åtgärder.
Överlämning i Rådhuset
Vid ett högtidligt möte i sessionssalen i Rådhuset lämnades förslagen över till politikerna i klimat- och miljöberedningen. Mötet inleddes med att Hans Strand, som talesperson för tinget, läste upp ett allmänt uttalande.
Utöver rekommendationerna uppmanas Vaxholms stad att prioritera klimatarbetet, genomföra kompetenshöjande insatser och förtydliga kommunens klimatmål så att de blir mer konkreta. Tinget konstaterar i sitt uttalande att läget är allvarligt och om inget görs hotar klimatförändringarna på sikt våra samhällen.
Tinget framförde också en tydlig önskan om att se en återkoppling framåt. De vill försäkra sig om att deras arbete kommer att ge resultat och leda till åtgärder.
– Att delta i detta medborgarråd har varit ett väldigt bra sätt för mig som är ny i kommunen att visa mitt engagemang för Vaxholm, säger Hans Strand. Det jag främst tar med mig är att det finns många åtgärder med stor påverkan som inte är speciellt svåra att genomföra, och det känns hoppfullt.
Förslagen tas vidare
Flera av politikerna på plats berömde tingets engagemang och tiden de har lagt ner. Klimat- och miljöberedningens ordförande Sara Strandberg (V) tog emot klimattingets förslag. Hon hoppas att initiativet med klimattinget kommer att få positiva ringar på vattnet.
– Nästa steg är att vi i klimat- och miljöberedningen processar listan och ser vilka av förslagen kan genomföras inom den öronmärkta budgeten på 300 000 kr, säger Sara Strandberg (V). Vi kommer också att diskutera andra förslag som kan genomföras inom befintlig budget.
Klimat- och miljöberedningens förslag lämnas sedan till kommunstyrelsen som slutligen fattar beslut om vad som ska genomföras.
Sara Strandberg poängterar att det är viktigt att detta inte bara blir ett underlag utan något som ska leda till handling.
– Det är första gången som vi har genomfört något liknande och det har varit så roligt att se hur engagerade medborgarna har varit, säger Kristina Eriksson, hållbarhetsstrateg i Vaxholms stad. De har lagt ner mycket av sin fritid på det här och verkligen gjort en fantastisk insats – det är vi väldigt glada över.
Här är klimattingets femton förslag:
Transporter
- Gör kollektivtrafiken mer attraktiv för Vaxholmsborna.
- Snabba på utvecklingen av gång- och cykeltrafiken i Vaxholm.
- Prioritera utsläppsminskningar i trafikplaneringen och öka tillgängligheten av fossilfria bränslen.
- Öka takten mot fossilfrihet avseende kommunens fordonsflotta och transporter.
Byggande och boende
- Sträva efter hållbart byggande – “Gröna bygglov”.
- Stadsplaneringen: ta stor hänsyn till miljön och grön omställning.
- Satsa mer på energieffektivisering och lokal energiproduktion.
Inköp och konsumtion
- Förenkla tillståndsgivning och snabba upp handläggning för att driva på och tillgängliggöra hållbart och cirkulärt utbud.
- Stötta lokala krafter för cirkulära alternativ inom näringsliv, föreningsliv och organisationer.
- Skapa möjlighet till delning, återbruk och återvinning i de olika kommundelarna (öarna).
- I samband med upphandling säkerställ minskat klimat- och miljöavtryck samt social hållbarhet.
Livsmedel och måltider
- Utveckla kommunens kompetens och stöd inom lokal livsmedelsproduktion.
- Utöka arbetet med att minska matsvinn i kommunens verksamheter och ställ krav på upphandlade verksamheter.
- Öka lärandet om hållbar livsmedelsproduktion och hållbar mathållning.
- Vidareutveckla kommunens webbplats med information som förenklar hållbar matkonsumtion.
Mer information
Här kan du läsa klimattingets förslag i sin helhet: Slutdokument från klimattinget (pdf) Pdf, 193.6 kB..
Läs mer om Vaxholms stads hållbarhetsarbete på sidan Hållbarhetsarbetet i Vaxholm.
Du kan också följa kommunens hållbarhetsarbete via teman och statistik i Vaxholms Hållbarometer. Länk till annan webbplats.