Artikeln publicerades 12 mars 2025

Salladsodling i Söderfjärdsskolans matsal

I den ljusa matsalen i Söderfjärdsskolan står ett ovanligt skåp. Det ser ut som ett kylskåp med glasdörr med ett lila sken inifrån. Därinne odlas sallad och kryddörter till skolans elever. Odlingen sker ”hydroponiskt” vilket innebär odling helt utan jord, med växternas rötter i vatten.

Måltidsbiträdet Annica Haglind står intill odlingsskåpet i matsalen.

– I början trodde barnen att det var ett kylskåp, berättar måltidsbiträdet Annika Haglind. Nu tycker barnen att det är intressant när det växer. De springer ofta fram till skåpet och kikar när de kommer in i matsalen.

När vi tittar in på hyllorna ser vi halvt uppvuxna plantor av salladssorterna Amarant och röda babysalladsblad i det lila skenet.

– Om man tittar för länge in i skåpet så ser allt man tittar på grönt ut, berättar en av eleverna.

Hand som håller en salladsplanta så att man ser rotsystemet.

Planteringen görs med ett slags ”odlingsknappar” med frön som sätts in i vatten i skåpet. Därinne regleras sedan ljus, fuktighet och värme. Växterna blir skördeklara på cirka tre veckor upp till en månad. Varannan vecka fyller personalen på med en lagom dos sterilt demineraliserat vatten och växtnäring.

Elever skördar på hemkunskapen

Odlingsskåpet är en del av skolrestaurangens samarbete med hemkunskapen. Tre till fyra elever i årskurs 2 får gå ned till matsalen på hemkunskapslektionerna. Förutom att de är med och gör mellanmål så får de också plantera och sedan skörda grönskan i odlingsskåpet.

– Vi försöker uppmuntra dem att provsmaka, säger Annika. Eleverna vågar ofta testa. Många tycker att det är spännande med odlingsskåpet. Det är faktiskt svårare är att få pedagogerna att smaka.

Barnhand tar salladsblad med en nypa ut skål på skolans salladsbord.

Hittills har skåpet gett en skörd som bestod av senapswasabi- och rädisskott. De serveras på skolrestaurangens grönsaksbord. Flera elever lägger försiktigt några gröna blad på tallriken.

Inspirerande med egenodlat

– Vi har tänkt att vi ska odla mer örter framöver, som thaibasilika till pesto eller örtolja, säger Annika. Barnen gillar till exempel vår basilikadressing där vi mixar basilika med olja, crème fraîche och färskost, salt och citron till en krämig dressing. Visst är det lite meck att sköta skåpet men det är ju roligt att servera något egenodlat.

– Vi ska utvärdera och om det fungerar bra kanske vi flyttar skåpet till flera av våra skolor eller skaffar egna skåp till flera av våra matsalar, säger måltidschef Pärnilla Lindahl. Det här är inte ett billigt sätt att få grönsaker till skolmaten. Det här handlar mer om odlingsglädje. Vi vill att eleverna ska få se hur det som vi äter växer. Kanske kan det inspirera dem att odla därhemma också.

Bild på en av hyllorna med sallad i den hydroponiska odrlingen.