Artikeln publicerades 20 maj 2025

Blynäsvikens förskola flyttas på sikt enligt ny lokalförsörjningsplan

Vid utbildningsnämndens sammanträde 19 maj antogs förvaltningens förslag till lokalförsörjningsplan. Den enda konkreta lokalförändring som nu planeras är att förskolan Blynäsviken inom några år kommer att avvecklas.

Med minskande barnkullar både i förskolan och skolan har utbildningsförvaltningen under våren behövt se över lokalanvändningen och möjligheter till förtätningar och sammanslagning av verksamheter för att minska hyreskostnader. Många olika förslag har undersökts men visat sig inte fungera när målet är att behålla lärartäthet och kvalitet i undervisningen.

– Vi har tittat på en rad olika tänkbara sammanslagningar och förändringar för att hitta sätt att spara på hyreskostnader, säger utbildningschef André Wallin. Den enda tydliga åtgärden vi kommer att genomföra för att spara hyrespengar är att avveckla lokalerna och flytta Blynäsvikens förskola, vilket varit planerat ända sedan den tillfälliga förskolan byggdes.

Avvecklingen av Blynäsvikens sker under förutsättning att det skapas nya förskoleplatser i andra lokaler.

Enligt utbildningsförvaltningens bedömning skulle det vara möjligt att flytta ungdomsgårdens verksamhet från Storstugans lokaler som kommunen idag hyr, till Kronängsskolan. Men det förslaget avslogs av politikerna i utbildningsnämnden.

Noggrann styrning och koll på prognoser

Den senaste prognosen för Vaxholms barnkullar fram till 2040 pekar mot en stabilisering. Vaxholm har just nu också ett positivt inflöde av grundskolebarn från andra kommuner.

Att avveckla Blynäsvikens lokaler innebär en stor ekonomisk besparing.

Samtidigt stärker utbildningsförvaltningen också sin styrning och ledning för att till exempel kunna fördela elevantalet mellan de olika skolorna. Därigenom blir förvaltningens ekonomi mer effektiv och långsiktigt hållbar.

Prognoserna för antalet barn kan svänga snabbt och även små svängningar betyder mycket för en kommun som Vaxholm. Om nuvarande befolkningsprognos stämmer kommer till exempel Resarö när det byggs i Resarö mitt att ha ett underskott av förskoleplatser. Något som utbildningsförvaltningen också behöver ha koll på.

Åtgärder tidigast 2026

Under hösten går arbetet med den beslutade planen vidare, bland annat med planering för hur avvecklingen av Blynäsvikens lokaler ska gå till. Före jul ska en återkoppling presenteras i utbildningsnämnden. Inga åtgärder kommer att genomföras förrän tidigast under 2026.

– Nu kommer vi att fördjupa de spår som politikerna valt att gå på, säger André. Vägen till att avetablera Blynäsviken är att hitta en lämplig ny lokal. Vi ser på flera olika alternativ. Demografin framåt är lite svårbedömd men det gäller för oss att hålla noggrann koll.

– Vi gör inte något med Blynäsvikens förskola förrän lokalen har ersatts och alla barnen där har fått en annan förskoleplats försäkrar skolchef Myrna Selenius. Det är bra att vi sätter ljus på frågan om lokalkostnader så att inte hyrorna skenar iväg. Vi vill ju att pengarna ska gå till pedagoger och till att ytterligare stärka utbildningskvaliteten.