Artikeln publicerades 28 augusti 2023

Bedrägerier mot äldre i Vaxholm – var uppmärksam

Vi vill ännu en gång uppmärksamma äldre och anhöriga på risken för bedrägerier mot äldre. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller anndra känsliga uppgifter. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet. Anhöriga och kunder inom Vaxholms stads hemtjänst: prata gärna med din kontaktperson om du undrar något.

Försök till bedrägerier har tidigare handlat om personer som kontaktat äldre och bland annat utgett sig för att representera kommunen. Ärendena som bedragarna erbjudit sig att hjälpa till med har till exempel handlat om bouppteckningar, hjälp med att åtgärda felaktiga kontouttag. Kommunen kontaktar aldrig invånare med erbjudande om den typen av tjänster.

Ett annat exempel är bedragare som uppger att de ringer från Vaxholms vårdcentral och vill boka in en vårdtid med hjälp av den äldre personens bank-id. Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Polisens råd till den som blir kontaktad:

Om någon ringer på hemma hos dig

Innan du öppnar dörren:

  • Om du har dörrspärr eller säkerhetskedja – lägg på den!
  • Vem finns utanför? Be om legitimation.
  • Ring gärna någon du litar på för att rådgöra innan du släpper in någon.

Så skyddar du dig mot falska telefonsamtal

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri,kontakta din bank omgående.Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs fler råd från polisen

Läs mer om polisens råd om hur du skyddar dig mot brott Länk till annan webbplats.