Artikeln publicerades 7 juli 2023

Dagverksamheten på Torggatan

Under våren har dagverksamheten i Vaxholm flyttat in i en ny lokal på rådhustorget. Efter att ha varit utspridd på flera adresser har verksamheten nu bara en adress.

– Vi är jätteglada över att kunna samla verksamheten på en så central plats i Vaxholm, säger Ann-Mari Winzerling på Olivia omsorg, verksamhetsansvarig i Vaxholm.

Bord med hantverk gjort på dagverksamheten

Exempel på hantverk från verksamheten.

På Torggatan snett emot rådhuset låg förr en bank, men sedan några månader huserar istället Vaxholms stads dagliga verksamhet här. Dagverksamhet är en insats från kommunen för den som har en funktionsnedsättning och inte arbetar eller studerar. Företaget Olivia omsorg driver verksamheten för Vaxholms stad och idag är 14 vuxna personer inskrivna och har sina arbetsplatser på Torggatan.

I entrén till lokalen finns ett bord med exempel på olika alster, hantverk och pyssel som deltagarna gjort. Här finns bland annat virkade dukar, vävar, pärlplattor och armband. Här finns också sånghäften och i en korg finns musikinstrument till gemensamma sångstunder. Kulturella aktiviteter som teaterföreställningar, liksom friskvård och motion som bad, gym och utomhusaktiviteter ingår också i schemat.

Antonio Mir Chbot, regionchef Olivia Omsorg

Antonio Mir Chbot, regionchef Olivia omsorg

När vi besöker verksamheten är det invigningsfest. Olivia omsorgs regionchef Antonio Mir Chbot är på plats och hyllar den duktiga personalen som han menar är en ovärderlig grund för att en verksamhet ska fungera bra. Från Vaxholms stad deltar bland andra ordförande i socialnämnden Michael Baumgarten (L), som också han lovordar verksamheten, kommunalrådet Tina Runhem (M) och kommunchef Marie Wiklund.

Förutom snittar och bubbel bjuds besökarna på smakprov från verksamheten som är i full gång. Någon sitter vid sitt skrivbord och ritar, en annan handarbetar. Flera av deltagarna hjälper till att ta hand om besökarna och visa runt.

En lång och glad man visar sitt skrivbord längs in i lokalen. Här sitter han gärna och skriver texter. Han har skrivit flera kortare böcker och gjort en tidning om Vaxholm tillsammans med en kollega.

Förutom matsal, ett stort arbetsrum och personalrum finns också flera mindre rum för den som vill ha lite avskildhet.

Sinnenas rum.

Sinnenas rum.

Ett av rummen kallas Sinnenas rum. Här inne spelas lugn musik varvat med ljud av porlande vatten. Belysningen är dämpad och från den ena väggen hänger ett långt fransdraperi av ljusslingor. Mitt i rummet på en säng ligger en digital mjukiskatt som då och då jamar och vrider på huvudet. På den andra väggen projiceras en rund filmbild av ett akvarium där färgglada fiskar sakta simmar. Meningen är att skapa en miljö som väcker olika sinnesintryck och skapar en lugn och trygg känsla.

– Vi utgår ifrån individens önskemål, förutsättningar och behov för att planera den dagliga sysselsättningen och träningen, säger Ann-Mari Winzerling. Alla har olika behov av stimulans och utmaning utifrån hur de mår och vad de klarar av. Just nu är flera deltagare ute på praktik här i staden, allt från några timmar per vecka till alla dagar i veckan. Vi samarbetar med flera lokala företag och flera av våra deltagare siktar på att så småningom kunna skaffa en vanlig anställning.

Besökare och personal vid dagverksamhetens invigningsfest.

Besökare och personal vid dagverksamhetens invigningsfest.