Artikeln publicerades 27 februari 2023

Evenemang för hästgårdar och jordbrukare

SRMH (Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor) erbjuder hästägare och jordbrukare i Vaxholm en rad kostnadsfria kunskapshöjande evenemang kring hållbar djurhållning. Evenemangen arrangeras av Oxunda vattensamverkans hästgårdsprojekt.

Under våren arrangeras tre kostnadsfria kunskapshöjande arrangemang:

Studiebesök på Österby gård

Välkommen till Kristian Svensson på Österby gård i Sigtuna för kunskapsutbyte kring långsiktighet och cirkuläritet vid användning av hästgödsel. På Österbys åkrar sprider Kristian Svensson både kogödsel från egen besättning och hästgödsel från närområdet. Kristian är engagerad i lantbrukets miljöfrågor och ledamot i LRF:s kommungrupp i Sigtuna. Vi vänder oss både till lantbrukare och hästägare för att diskutera vad som krävs av den som lämnar och av den som tar emot gödsel.

När: 22 mars, klockan 09.30-11.30.

Var: Österby gård, Vassundavägen 243, 193 91 Sigtuna.

Anmälan: e-post: barbro@wrs.se, senast 20 mars.

Övrigt: arrangören bjuder på fika.

Föreläsning om hållbar utfodring

Välkommen till Cecilia Müllers lunchföreläsning om hur du utfodrar din häst rätt ur ett hållbarhetsperspektiv för att både hästen och miljön ska må bra. Cecilia är docent i fodervetenskap vid SLU med inriktning på häst.

När: 19 april, klockan 12.00-13.00.

Var: digitalt via Teams.

Anmälan: e-post: maja@wrs.se, senast 17 april.

Studiebesök på Vällstaverken

Besök på D.A. Mattssons återvinningsanläggning på Vällstaverken i Upplands Väsby. Anläggningen tar emot hästgödsel som hygieniseras i en storskalig trumkompost. Alla produkter som tillverkas på anläggningen görs av återvunna massor.

När: mitten av april

Var: Vällstaverken, Rydholmsvägen 2, Upplands Väsby

Anmälan: e-post: Ebba.af.Petersens@wrs.se

Övrigt: arrangören bjuder på fika.

Oxlunda hästgårdsprojekt

Oxunda hästgårdsprojekt är ett initiativ från Oxunda vattensamverkan, där kommunerna Sigtuna, Vallentuna, Upplands Väsby, Täby, Sollentuna och Järfälla ingår (www.oxunda.se). Projektet drivs av konsultföretaget WRS fram till våren 2023. Läs mer här: Oxundahastgardsprojekt Länk till annan webbplats.