Artikeln publicerades 4 juni 2024

Fira Sveriges nationaldag 6/6

Torsdag 6 juni är det Sveriges nationaldag. Du kan fira dagen på hemmaplan i Vaxholm ute i naturen, med konsert i kyrkan eller kanske vara med och fira Rindödagen.

Nationaldagen har rötter från Gustav Vasa, som valdes till kung just 6 juni 1523. Kalmarunionen upplöstes och Sverige blev självständigt.

Det var också just 6 juni år 1809 som Sverige fick en ny regeringsform. Det gustavianska enväldet ersattes då med en konstitutionell författning. Den nya regeringsformen innebar en delning av makten mellan kungen, rådet (regeringen) och riksdagen.

Idag har Sverige en regeringsform från 1974. Den utfärdades också 6 juni och ersatte 1809 års regeringsform.

Hissa den svenska flaggan

På nationaldagen är det många som hissar den svenska flaggan och samlas för att fira tillsammans. Under en period kallades 6 juni för svenska flaggans dag. Sedan 2005 är 6 juni en svensk helgdag.

Fira på hemmaplan

I Vaxholm kan du fira på flera olika sätt:

  • Vill du fira den lediga dagen ute i naturen kan du hitta härliga leder och bra grillplatser i naturkartan här: Naturkartan.se/Vaxholm Länk till annan webbplats.
  • Vaxholms kyrka bjuder på traditionsenligt nationaldagsfirande, konsert i Vaxholms kyrka klockan 16.00–17.30. Vaxholms kyrkokör med flera framträder. Dirigent: Patrik Kesselmark.
  • Rindödagen firas klockan 11.00–16.00 med bland annat utställning av Rindö Historiegrupp och provsmakningar i hamnen. Läs mer om Rindödagen: Rindödagen program Länk till annan webbplats.