Artikeln publicerades 11 juli 2023

Forskningsprojekt med vass vid Kullön

Under sommaren kommer det att skördas 20 ton vass i vikarna runt Kullön. Skörden är del i ett EU-finansierat forskningsprojekt med syftet att undersöka om vassen kan användas som foder till kor och hästar.

Tillsammans med forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, kommer Vaxholms stad att skörda vass i vikarna runt Kullön. Planerad start för projektet är 7 augusti. Arbetet är ett samarbete mellan projektet BalticReed, SLU:s Vassprojekt och Vaxholms stad.

Vass är en mycket mångsidig produkt som bland annat passar som växtunderlag och byggmaterial. Genom att slå vassruggarna och samla upp vassen tas klimatvänligt råmaterial till vara samtidigt som näringsämnen tas bort som annars bidrar till övergödning i Östersjön.

Målet är att runt 20 ton vass ska skördas runt Kullön under juli och fram till början av augusti. Vasskörden sker med en hydrokopter som går cirka 10 cm djupt och därför inte grumlar upp sediment eller förstör botten. När vassen är skördad kommer den att att ensileras. Senare i höst testas hur djuren reagerar på att bli utfodrade med ensilerad vass.

Om det visar sig att vass kan användas som mat till husdjur innebär det ytterligare ett klimatvänligt användningsområde. Foder vore ett bättre alternativ än att vassen slängs, med risk att näringen rinner tillbaka till havet.

Bild på vass med logotyp från Baltic reed-projektet.

EU-finansierad forskning

Arbetet runt Kullön är ett samarbete mellan projektet BalticReed, SLU:s Vassprojekt och Vaxholms stad.

BalticReed är ett EU-finansierat projekt där organisationen Race For The Baltic samarbetar med företag, myndigheter, miljöorganisationer och forskare i Sverige, Finland och Åland för att utveckla en kostnadseffektiv logistikkedja för bladvass.