Artikeln publicerades 22 februari 2024

Internationella brottsofferdagen 22/2

Torsdag 22 februari är det den Internationella Brottsofferdagen. Under dagen uppmärksammas situationen för brottsutsatta och vikten av stöd för den som utsatts, men också för vittnen och anhöriga.

Att utsättas för, eller bevittna brott är ofta en svår upplevelse och det kan vara jobbigt att berätta att man blivit utsatt.

Det finns stöd att få för den som blivit utsatt för brott. Samtidigt är det viktigt att sprida kunskap om hur brott kan förebyggas.

Om du blivit utsatt för brott

Ta stöd av folk i din närhet och kontakta polisen.

Här finns stöd för brottsutsatta:

  • Brottsofferjouren Ger medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår samt praktiskt stöd för brottsutsatt, vittne och anhörig. Gratis, anonymt om du vill. Brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats. Du kan också ringa, telefon 116 006, eller chatta på Brottsofferjourens hemsidan.
  • Stödcentrum för unga brottsutsatta Hjälper unga 10–20 år i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker som har blivit utsatt för eller bevittnat brott. Även föräldrar och anhöriga kan få hjälp och stöd: Täby.se, Stödcentrum. Länk till annan webbplats. Postadress: Biblioteksgången 11, Täby. Telefon: 08-555 572 38 eller 08-555 572 40, sms: 0766-43 72 38 eller 0766-43 72 40. e-post: stodcentrum@taby.se.
  • Brottsoffermyndigheten Har tagit fram en guide för den som blivit utsatt: Brottsofferguiden.se Länk till annan webbplats.

Skydda dig mot bedrägerier

Bedrägeribrotten ökar i samhället är idag en av de vanligaste anledningarna att personer söker stöd hos brottsofferjouren. De som utsatts för bedrägerier mår ofta dåligt och kan uppleva känslor av skuld och skam.

Tillvägagångssätten är flera men bedragarna utger sig till exempel för att vara från banken, polisen eller inkasso och uppmanar dig att legitimera dig med bank-id. Syftet är att komma åt dina pengar.

Försvåra för bedragaren:

  • Släpp aldrig in okända personer i hemmet utan att först kontrollera vilka de är.
  • Lämna aldrig ut koder om någon ringer och begär bekräftelse via en bankdosa.
  • Klicka aldrig på länkar och ring inte upp telefonnummer som står i oväntade sms du får.
  • Anmäl alltid brott eller försök till brott till polisen.
  • Om du misstänker arr du utsatts för bedrägeri kontakta din bank omgående.