Artikeln publicerades 27 maj 2024

Kastellet rustas för 22 miljoner

Statens fastighetsverk har fått ökade anslag för att kunna rusta kulturhistoriska fastigheter. Bland annat satsas 22 miljoner kronor på att rusta upp Vaxholms kastell.

Regeringen har gett Statens Fastighetsverk, SFV, ökade anslag med sammataget 450 miljoner kronor för 2024, 2025 och 2026. Pengarna är avsedda för insatser på flera av SFV:s kulturhistoriska fastigheter som har ett extra stort behov av underhåll. En av de fastigheter som tilldelats resurser är Vaxholms kastell som får 22 miljoner till lagning av murverk.

Enligt SFV kommer extrapengarna att användas till att säkerställa att Vaxholms kastell ska kunna bevaras och fortsätta bidra till Vaxholm som en attraktiv och konkurrenskraftig plats att besöka, bo och verka på.

SFV:s nationella affärsutvecklare planerar ett arbete för att stärka kastellet som destination och SFV hoppas också på en långsiktig samverkan med Vaxholms stad som ”kommer att främja såväl kastellet som Vaxholm, invånare, besökare, näringsliv och föreningsliv” skriver man i ett pressmeddelande.

Flera andra byggnader i Stockholm kommer också att renoveras. Förutom Kastellet bland annat Riddarholmskyrkan, Drottningholms slott, Stockholms slott och Hovstallet.

I övriga Sverige rustas bland annat ruinerna i Visby, Läckö slott, Bodens fästning och Varbergs fästning.

Nya budgetbeslut om fördelning av anslagen fattas inför varje budgetår. Det innebär att beloppet kan komma att justeras.

Vaxholms kastell

Mer information

Läs mer om ökade anslag hos Statens Fastighetsverk: sfv.se, Ökade anslag till kulturarvet i Sverige Länk till annan webbplats.