Artikeln publicerades 22 augusti 2023

Köttfärs från Vallentuna i Vaxholms skolor

Vaxholms stad har slutit ett särskilt avtal om närproducerad köttfärs. Under hösten kommer måltidsheten att göra köttbullar och färsbiffar av kött från gårdar i Vallentuna.

Vaxholms livsmedelsupphandling till skolmaten görs tillsammans med Upplands Väsby, Danderyd, Täby, Österåker och Vallentuna. Utöver det har Vaxholms stad rätt att göra separata avtal på upp till 100 000 kronor utanför den stora upphandlingen. Det är att sådant avtal som nu gjorts för nötfärs.

Genom att köttet produceras på olika gårdar i Vallentuna och styckas i Tierp blir transportvägarna korta och köttet närproducerat.

– Jag arbetade tidigare i Vallentuna där kommunen i flera år har arbetat med företaget JK Meat, säger Vaxholms måltidschef Pärnilla Lindahl. Nu har vi i Vaxholm också gjort ett avtal med dem om att köpa nötfärs från gårdar i Vallentuna.

Vaxholms måltidsenhet gör köttbullar, hamburgare och färsbiffar från grunden och nu kommer köttfärsen dessutom att vara närproducerad. Färsen från Vallentuna är inte ekologisk men enligt Pärnilla Lindahl når Vaxholms måltidsenhet ändå med god marginal målet om att köpa 40 procent ekologiska livsmedel.

– Det finns en glädje i att kunna köpa närproducerade livsmedel, säger hon. Det gynnar den lokala livsmedelsproduktionen och det är ju också bra att kunna korta transportvägar och minska livsmedelsimporten.

Herefordkor på Tarby gård i Vallentuna.