Artikeln publicerades 21 augusti 2023

Må bra-snack med fika

Vaxholms stads ungdomsstöd erbjuder Må bra-snack för högstadieungdomar. För den som vill lära sig att tänka mer positivt, stärka självkänslan, bli bättre på att lösa problem och hantera stress. Välkommen med din anmälan.

Samtalsgruppen utgår ifrån DISA-metoden (depression in Swedish adolescents) en förebyggande metod för lära sig känna igen sina känslor och stärka sig själv. På svenska är förkortningen för DISA din inre styrka aktiverad.

Samtalsgruppen är en del i Vaxholms stads långsiktiga arbete med psykisk hälsa. Både regionala rapporter och lokala enkäter har visat ett behov av insatser för att stärka ungas psykiska hälsa.

Det är viktigt att kunna prata om psykisk hälsa och ohälsa. Förebyggande insatser kan till exempel förbygga ångest hos skolbarn.

DISA-metoden passar alla. De som mår bra kan lära sig att förstå vad det är som gör att de har en positiv sinnesstämning och förstärka den. De som har depressiva symtom, ångest, nedstämd eller stress kan ha hjälp av den “verktygslåda” som DISA-metoden ger.

– Jag tror verkligen att det här kan bli värdefullt för deltagarna, säger Emelie Kalén på Vaxholms stads ungdomsstöd. DISA här är en fantastisk metod för att lära sig hantera stress och stärka självkänslan. Metoden är annorlunda jämfört med en del andra samtalsgrupper. Arbetet sker i grupp, men en stor del av arbetet sker ändå på individnivå.

Områden att prata om och träna på:

  • Tänka positivt
  • Lära sig metoder att lösa olika problem
  • Öva upp och stärka självkänslan
  • Lära sig att hantera stress
  • Lära sig att hitta det som får mig att må bra och göra mer av det
  • Utveckla sociala kontakter med andra och stärka den sociala förmågan.

När var hur

När: Terminsstart 11/9. Totalt 10 träffar på måndagar klockan 15.00–16.00.

Var: Spegelsalen på Campus Roslagen.

Hur: För dig i årskurs 7–9. Kostnadsfritt.

Instruktör: Emelie Kalén, Vaxholms stads ungdomsstöd

Frågor och anmälan: via e-post, emelie.kalen@vaxholm.se.