Artikeln publicerades 22 juni 2023
Nyinvigt konstverk vid Borgmästargården
Torsdag 15 juni avtäcktes en ny staty utanför äldreboendet Borgmästargården. Verket heter Fiskarflicka och är gjort av Vaxholmskonstnären Anna Gerge. Statyn är en del i konstprojektet Eyelander som Vaxholms stad deltar i och som presenterar tio olika verk i tio kommuner.
Solen strålade över Borgmästargården när det nya konstverket skulle avtäckas. Vernissagedeltagarna, många av dem boende på borgmästargården, sökte skugga och njöt av bubbel med tilltugg.
Ordföranden i nämnden för teknik, fritid och kultur, Bengt Sandell (S), höll ett kort tal och drog sedan bort det gröna skynket. Fram tittade den lilla fiskarflickan i regnställ och gummistövlar. Hon sitter på en stenkant, kanske en kaj eller brygga, med en leksaktsbåt i famnen. Statyn är gjord i betong och alabasterkross.
Konstnären Anna Gerge var också på plats och berättade om hur hon ser den lilla flickan.
– Hon kanske är en flicka från förr som nyss har varit ute och dragit strömming. Eller kanske lever hon nu och sitter och funderar över fisken och havet och framtiden, säger Anna Gerge. Hon kan vara en flicka 1923 eller 2023. Min tanke är att hon kan representera både dåtid, nutid och framtid.
Konstprojektet Eyelander är ett i huvudsak digitalt projekt som utforskar frågor om kulturarv och klimatförändringar från ett konstnärligt perspektiv. Projektet pågår under 2022–2023 i tio Stockholmkommuner (Förutom Vaxholm: Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Norrtälje, Nykvarn, Södertälje, Tyresö och Värmdö)
Läs mer om konstprojekt et här: Intercult, Eyelander Länk till annan webbplats.
Gården behövde ett konstverk
Raul Koger på fastighetsenheten är en av initiativtagarna bakom statyn.
– Vi asfalterade och gjorde fint här på gården förra sommaren och tog bort ett äldre konstverk som hade gått sönder, säger han. Jag hörde efter med Vaxholms kultursamordnare Kristina Nilsson om vi skulle kunna få placera ett konstverk eller någon form av utsmyckning här på gården.
Kristina Nilsson lovade att fundera på saken och när Vaxholms stad fick ett erbjudande om att vara med i konstprojektet Eyelander nappade hon direkt och presenterade ett förslag för nämnden för teknik, fritid och kultur.
– Vi tyckte det var ett jättebra förslag till en mycket rimlig kostnad, säger nämndens ordförande Bengt Sandell (S).
– De flesta av de andra verken i projektet är digitala konstverk, men vi ville ha ett mer konkret offentligt konstverk eftersom vi har ganska få sådana i Vaxholm, säger Kristina Nilsson.