Artikeln publicerades 27 juni 2024

Oskar Edlund tävlar i OS

Vaxholms Oskar Edlund kommer springa för Sverige på OS i Paris 2024. Oskar är en framgångsrik friidrottare och har klarat svenska olympiska kommittéens nomineringsgräns på 400 meter häck.

Oskar Edlund i landslagsdräkt gör tummen upp efter ett lyckat lopp på 400 meter häck.

OS-löparen Oskar Edlund från Vaxholm och Täby IS. Foto: DECA Text&Bild

Oskar Edlund, som pluggar på college i Texas, har haft en bra tävlingssäsong. Vid NCAA-mästerskapen i USA putsade han sitt personrekord, kvalade till OS och sprang på Sveriges fjärde bästa tid genom tiderna.

Oskar, som är född 2002, har tränat och tävlat friidrott framgångsrikt i klubben Täby IS sedan mycket ung ålder. När han i sommar åker till Paris för att representera Sverige i OS gör han det som Täby IS första OS-deltagare någonsin. Det blir såklart även en historisk händelse för Vaxholm och Resarö där Oskar är uppvuxen.

Liksom många andra Vaxholmsbarn började Oskar sitt friidrottande via Täby IS somriga friidrottsskola, för 14 år sedan. Täby IS har tagit hand om många friidrottsintresserade Vaxholmsungdomar, och flera av dem har nått Sverigeeliten. Sedan några år har Täby IS även friidrottsgrupper i Vaxholm, och kanske kommer vi märka av ett ännu större friidrottsintresse nu när många kommer följa TV-sändningarna då Vaxholms Oskar Edlund gör sitt första OS.

Stort grattis till Oskar! Och grattis till Täby IS som tar så väl hand om Vaxholms friidrottsintresserade barn och ungdomar. OS pågår 26 juli – 11 augusti. Så håll koll på TV-tiderna och notera särskilt när herrarnas försök på 400 meter häck går av stapeln - och heja på Oskar!