Artikeln publicerades 1 september 2023

Östersjön firas i Vaxholm 31/8

Sista torsdagen i augusti firas Östersjödagen i länderna runt Östersjön. Målet är inte bara att fira utan också att öka kunskapen om vårt innanhav. I Vaxholms firas dagen med aktiviteter på kajen med information, inspiration och besök av forskningsfatyget Ocean Seeker.

Stiftelsen Voice of the Ocean som arbetar för att lyfta frågor om Östersjön kommer till Vaxholms gästhamn med forskningsfartyget Ocean Seeker. Under dagen kan skolklasser och allmänhet gå ombord på fartyget på guidade turer. Besökarna får ta del av fartygets arbete med marin forskning, besöka styrhytten och se en film om Östersjön. På kajen kommer stiftelsen också att presentera sitt marinhistoriska arbete med bland annat böcker om skeppsvrak.

Dykarprojektet Rena Mälaren kommer att vara på plats i hamnen och dyka efter skräp. Rena Mälaren är volontärer som arbetar för att rensa sjöbotten på platser där det kan finnas mycket skräp och miljöstörande avfall. Syftet är att få bort gifter ur den ömtåliga vattenmiljön men också att visa upp vad som slängs i vattnet, väcka opinion och få människor att ändra beteende.

Hållbart båtliv

Tjänstepersoner från Vaxholms stad kommer att finnas på plats på kajen för att informera om den kommande kajrenoveringen och berätta om hur båtlivet kan bli mer hållbart.

Waxholms Gästhamn och båttvätten Rent under deltar i firandet och berättar om hur de arbetar med miljövänliga metoder för att främja havsmiljön.

Restaurang Kobben kommer att dela ut glass till barnen.

När var hur

När: torsdag 31 augusti.

  • 09.00–16.00 firande av Östersjödagen.
  • 10.00–14.00 rena Mälaren dyker efter skräp på botten i hamnen.

Var: gästhamnen i Vaxholm.

Hur: gratis inträde, ingen föranmälan krävs. Förskolor och skolor i Vaxholm har fått möjlighet att föranmäla till guidade visningar på forskningsfartyget Ocean Seeker.

Ta ett dopp för Östersjön

Östersjödagen har firats sista torsdagen i augusti sedan 2019. Dagen grundades i Finland av John Nurminens Stiftelse och målet med dagen är att få oss alla att njuta av vår unika Östersjö och samtidigt göra konkreta gärningar för dess bästa. Avsikten är inte bara att fira, utan också att öka kunskaperna om Östersjöns mångskiftande natur, kultur och historia.

På Östersjödagens webblats hittar du tips på fler aktiviteter, bland annat recept på hur man kan laga Östersjömeny hemma i köket. Eller varför inte ta ett dopp för Östersjön under dagen och publicera ett foto på ditt dopp med hashtaggen #östersjödagen.

Du hittar flera aktiviteter och tips på Östersjödagens webbplats. Länk till annan webbplats.

Forskningsfartyget Ocean Seeker

Fartyget Ocean Seeker, foto: Voice of the ocean.