Artikeln publicerades 9 februari 2023

Polisen varnar för bedrägerier

Den senaste tiden har många äldre personer utsatts för bedrägerier. Detta kan ske via telefon eller hembesök eller genom nätfiske, så kallad phishing.

Ett exempel på bedrägeriförsök är att en person säger sig ringa från banken, inkassobolag eller arbeta för polisen och behöver tillgång till ditt bankkort, pinkod eller andra värdesaker. I vissa fall följer bedragaren upp samtalet med att komma hem till dig. En bedragare kan ange olika skäl till att vilja komma in i din bostad, de kan vara en eller två personer som ringer på din dörr och påstår att de behöver gå in i ditt hem för att utföra en kontroll. För att verka trovärdig kan bedragaren vara klädd i arbetskläder och ha passande utrustning. Var alltid skeptisk när du får ett oväntat hemsök eller samtal.

Vid nätfiske, eller phishing, är det vanligt att du uppmanas att klicka på en länk där exempelvis en extra bokstav lagts till i webbadressen. Den falska länken går till en sida som är identisk eller snarlik med den ursprungliga. Du tror att det är rätt och är därför inte observant som vid okända länkar.

Ett exempel är om du skulle uppmanas att kontakta polisen genom att klicka på länken www.polisens.se. Skillnaden finns där i form av ett s, men är knappt synbar. Du kan uppmanas att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner. Inga seriösa företag eller banker som skulle skicka ett sådant meddelande.

Klickar du på en okänd länk kan bedragare komma över dina lösenord och använda din identitet på nätet. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att datorn går sönder.

Så kan du försvåra för bedragaren:

  • Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon eller genom ett hembesök.
  • Lägg på telefonen om en obekant person ringer och du blir osäker.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank eller kreditkort, eller andra värdesaker.
  • Lämna aldrig över en legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
  • Ring en anhörig eller bekant om du känner dig osäker. Ifall du blir kontaktad av någon som ber om information som gör att du känner dig osäker, sök stöd hos en anhörig eller bekant.
  • Ifall du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
  • Klicka inte på länkar eller ladda ned program som kommer via e-post, sms eller andra kanaler, särskilt inte om du inte känner till avsändaren. Är du osäker på om en fil kan innehålla virus bör du avstå från att ladda ner den. Skulle du få ett misstänkt mejl, radera det på en gång och anmäl händelsen till polisen. Lämna inte ut några uppgifter om dig själv till de som skickat mejlet.

Anmäl alltid brott eller brottsförsök till polisen. Läs mer och gör en anmälan på www.polisen.se eller ring 114 14. Vid pågående brott ring 112.