Artikeln publicerades 13 november 2023

Rådhuset i färg som förr

Det drar ihop sig till invigning av det färdigrenoverade rådhuset. Klocktornet på taket har renoverats och huset har fått ny puts och färg. Grundidén har varit att återskapa huset som det såg ut för cirka 100 år sedan.

– Arbetet med rådhuset närmar sig sitt slut och det har varit ett gediget arbete att få klart allt, säger Vaxholms stads projektledare Oscar Blom. Fasaden har fått ett lyft jämfört med tidigare då den präglades av en jämn färgton. Det kommer att märkas att det har skett en förändring.

Med hjälp av antikvarien Paul Wilund, som har gjort en byggantikvarisk utredning, har rådhuset fått tillbaka den färg det hade tidigare. Eftersom gamla tekniker använts vid putsning och målning har kulören på byggnaden dessutom fått en livligare ton.

– En del har hört av sig och tyckt att huset ser flammigt ut, säger Oscar. Det beror på att gammal teknik har använts. Men färgen kommer att mattas av med tiden så att fasaden får en jämnare färgton igen.

Lanterninen och klocktornet uppe på taket har rekonstruerats utifrån hur de såg ut tidigare och taket har målats med linoljefärg.

– Grundidén har hela tiden varit att återskapa rådhuset som det var för cirka 100 år sedan. Vi tycker att vi lyckats riktigt bra, säger Oscar.

Invigningsfest 18 november

Lördag 18 november firas rådhusets renovering med en invigningsfest. Kommunstyrelsens ordförande Tina Runhem (M) kommer att hålla invigningstal, byggledare Hans Linus och antikvarie Paul Wilund berättar om renoveringen och kulturskolans elever spelar och sjunger. Det blir också flera utställningar, tipspromenad och skattjakt för barnen. Alla intresserade är välkomna.