Artikeln publicerades 24 oktober 2023

Rekordstort publiktryck under kulturnatten

Många hundra Vaxholmare deltog och njöt av musik, biofilm och föreläsningar, testade käpphästridning och jonglering, skapade kortfilmer, spelade i ensamble, smakade skolmat och tittade på shower, när årets Kulturnatt firades i Vaxholm, 13 oktober.

Årets kulturnatt i Vaxholm bjöd på närmare 30 olika evenemang runt om i Vaxholm. Allt var kostnadsfritt men i vissa fall krävdes biljett. De två evenemang där biljetterna tog slut först var till den guidade turen kring rådhusets historia med Mikaela Lodén, chef för turistbyrån och Urband Fredrikssons föredrag på hembygdsföreningen.

Clownmingel med Svenska ryttareliten.

Clownmingel och workshops

I Kronängsskolan visades bland annat Svenska Ryttarelitens clownmingel där barnen fick prova på att rida med käpphästar på skolgården. Gycklargruppen Trix höll två populära workshops i cirkusjonglering. En kö ringlade också till en filmworkshop där barnen fick göra kortfilmer av egna lerfigurer. Närmare 250 personer testade kronängsskolans skolrestaurang där måltidsenheten erbjöd skolmatsbuffé till självkostnadspris.

Konserter med kulturskolan och Janne Schaffer

Janne Schaffer gitarr och Jonas Gideon sång och piano.

Kulturskolan visade upp sina många talanger i en konsert i aulan med både stråkar, dragspel, blåsinstrument, barnkör och vokalensamble. Under konserten delades också årets kulturstipendium på 25 000 kronor ut till dansaren och konstnären Ingmar Tedborn från Kullön. På en filmduk visades när Ingmar dansar en av de koreografier han själv gjort som ett elevarbete i kungliga svenska balettskolan, där han går på gymnasiet.

Kvällens senare konsert i Kronängsskolan stod Janne Schaffer och pianisten och sångaren Jonas Gideon för och aulan fylldes av folk som ville lyssna. Efter konserten avslutades kvällen ute på skolgården av gycklargruppen Trix och deras eldshow, numera en tradition under Kulturnatten.

Hembygd, sagostund och fritidsbåtar

Förutom aktiviteterna i Kronängsskolan hölls också evenemang på hembygdsgården, i kyrkan, på fästningsmuseet och på biblioteket. Storstugan fick besök av Idlaflickorna och senare på kvällen hölls en välbesökt konsert med kulturskolans rockband.

På Rindö höll sjöhistoriska museet sin fritidbåtssamling öppen med många besökare under både fredag och lördag.

Waxholms biografteater visade, kvällen till ära, den klassiska skräckfilmen Fredagen den 13:e, vilket lockade en modig publik främst av ungdomar.

Projektledaren Christina Nilsson, Kulturansvarig i Vaxholms stad, var nöjd efter årets kulturnatt.

– Det värmer i hjärtat när besökarna är glada, nöjda och berörda, säger hon. Många kommer fram och tackar, det känns bra. Vi är många som arbetar hårt med att få kulturnatten så levande, kreativ, kvalitativ och välkomnade som möjligt.

Kvinna från gycklargruppen Trix som jonglerar med eldklot.
Fyra sångerskor i Vaxholms vokalensemble sjunger i Kronängsskolans aula.