Artikeln publicerades 7 juni 2024

Skärgårdsbåtens dag 12 juni

12 juni är det åter dags för Skärgårdsbåtens dag i Vaxholm. Vid denna årliga folkfest samlas de historiska skärgårdsbåtarna för en gemensam färd från Strömkajen i Stockholm till Vaxholm, där festligheterna fortsätter med marknad, musik och folkdans.

Skärgårdsbåtens dag är en årlig tradition som hyllar de historiska skärgårdsbåtarna och välkomnar sommarens ankomst. Dagen arrangerades för första gången 1964 och firar i år sitt 60-årsjubileum.

Samtliga skärgårdsbåtar avgår från Strömkajen i Stockholm klockan 18.00 för gemensam färd till Söderhamnen i Vaxholm. Biljett krävs för att åka med någon av båtarna från Strömkajen. Läs mer om hur du bokar på Skärgårdens trafikantförening Länk till annan webbplats..

Firandet i Vaxholm

I Vaxholm inleds festligheterna klockan 17.00 och pågår fram till 21.30 när den sista skärgårdsbåten lämnar kajen. Under kvällen kommer livebandet Öbor att underhålla med musik. Sjöräddningen kommer vara på plats för att berätta om sitt arbete och visa upp sin båt.

Om du önskar se kortegen från vattnet erbjuder M/S Långvik avgång från kajen i Vaxholm klockan 18.45 för att möta upp båtarna längs deras väg.

Program i Vaxholm:

  • 17.00-21.30: Marknad vid kajen
  • 18.45 och 19.45: Waxholms Folkdansgille
  • 19.15 (cirka): Fartygen anländer i kortege
  • 19.30: Välkomsttal
  • 20.50: Flaggceremoni och flaggan halas
  • 21.25: Ångfartygen blåser för avgång

Arrangörer: Destination Vaxholm och Skärgårdens trafikantförening.

Bild från tidigare års evenemang då båtarna anländer till kajen i Vaxholm.