Artikeln publicerades 11 juni 2024

Skolavslutning 12/6

Onsdag 12 juni är det skolavslutning i Vaxholm. ”Vaxholms nationalsång” Hamnen och Borgen sjungs när eleverna går i parad till avslutningen i Vaxholms kyrka. Vi önskar Vaxholms barn och ungdomar ett härligt sommarlov!

Varje skolavslutning går skoleleverna i parad genom Vaxholm till kyrkan och sjunger den numera klassiska sången Hamnen och borgen ackompanjerade av musiker från kulturskolan.

Sång att marschera till

Parad av skolbarn med flaggor fotade bakifrån.

Sången skrevs i början av 1980-talet, musikläraren Thomas Wikberg skrev melodin och so-läraren Anna-Stina Apeltun skrev texten.

– Vi på Norrbergsskolan behövde en marsch att gå till, säger Thomas. Jag är själv född och uppväxt i Vaxholm med militärmusikkårer. Inspirationen kommer därifrån. Jag brukar själv gå dit och lyssna på skolavslutningarna. Det är alltid kul att höra den i början av sommaren.

För de som vill lyssna och öva in sången har Thomas spelat in en version med Kronängsskolans kör som kan sökas på Youtube. Det finns också en version på Spotify med före detta skoleleven Staffan Hallqvist som solist.

Här är sångtexten:

Hamnen och borgen

”Hamnen och borgen, kåkarna småstadstorgen.

Vad är det emot våran skola mitt i byn?

Skön är kulturen inramad av naturen,

inspirerad av vattenspegelns ljus från skyn.”

Av Thomas Wikberg och Anna-Stina Apeltun.

Sommar i Vaxholm

Är du hemma på lovet? Vaxholms stad bjuder på en rad aktiviteter på hemmaplan.

Läs mer här: Sommarlovsaktiviteter i Vaxholm

FEAST och skärgårdsbåtens dag

Efter skolavslutningen bjuder kommunens ungdomsverksamhet in till ungdomsfestivalen FEAST på Lägret. Läs mer här: FEAST på Lägret.

Samma onsdag, 12 juni, firas också Skärgårdsbåtens dag i Vaxholm. Läs mer här: Skärgårdsbåtens dag.