Artikeln publicerades 1 december 2023

Tänt var det här!

Strax före klockan 16.00 fredag 1 december tändes julbelysningen i eken på Söderhamnsplan. Kanske har en ny Vaxholmstradition just fötts.

Byld på den upplysta eken på Söderhamnsplan.

Ett 50-tal nyfikna hade samlats för att räkna ned tillsammans när eken skulle tändas. Tekniska enheten, som sköter julbelysningen, bjöd på glögg och pepparkakor och vice ordförande i kommunstyrelsen Sara Strandberg (V) höll tal.

Därefter räknade publiken ned baklänges från tio och 9-åriga Angel från Vaxö skola tryckte igång belysningen.

700 meter nya slingor

Härom året plockades den tidigare julbelysningen ned från eken på Söderhamnsplan. Anledningen var att ljussslingorna som var virade runt trädgrenarna hade börjat ”strypa” grenarna så att trädet riskerade att ta skada.

Nu har totalt 700 meter nya ljusslingor satts upp längs ekens grenar på ett sätt så att de inte ska kunna skada trädet. Dessutom har eken smyckats med ytterligare belysning som liknar tomtebloss. Tyvärr saknades ett tillbehör till blossen vid leveransen så de kommer att tändas en vecka senare.

Ljusslingorna har ett digitalt styrsystem som gör att ljuset kan regleras så att det inte lyser i dagsljus men med klart ljus under mörka kvällar.

Nästa år planeras för ett större evenemang när julbelysningen tänds. Kanske blir tändningen en ny Vaxholmstradition?

Se filmklipp när eken tänds

Klicka på bilden för att se klippet (20 sekunder).