Artikeln publicerades 22 november 2023

Vaxholm firade stort i rådhuset

Lördag 18 november bjöd Vaxholms stad in allmänheten till invigning av det nyrenoverade rådhuset. Firandet inleddes med bandklippning och tal av kommunstyrelsens ordförande. Inne i huset firades dagen med musik, information, utställningar och föredrag.

Tina Runhem klipper invigningsbandet.

Tina Runhem klipper invigningsbandet.

När klocktornets nyrenoverade glänsande urtavla i guld och historiskt blått visade elva och klocktornet slog elva slag inledde kommunstyrelsens ordförande Tina Runhem (M) sitt invigningstal på torget:

– Med stor ödmjukhet och vördnad inviger jag härmed vår nyrenoverade kulturpärla och rådhus, sa hon innan hon klippte det blågula invigningsbandet.

Rådhuset i sin nya skrud, med ny puts och samma färg som för 100 år sedan, öppnade sina dörrar och allmänheten strömmade in för att ta del av programpunkter i alla rådhusets salar.

Musikskolan firade 40 år

Det fanns mycket att fira. I rådhusets största rum, sessionssalen, fanns inte en tom plats när kulturskolans 40-årsjubileum firades med elevernas solosång, körsång och instrument.

Bjärn Nyberg framför en skärmutställning.

Björn Nyberg visade utställningen om kommunens delning 1983.

Vaxholms stad uppmärksammade också 40 år som egen kommun efter delningen från Österåker 1983. En utställning på berättade om bakgrunden till delningen och bjöd på några minnesvärda händelser från Vaxholms fyra senaste decennier. Flera av de som var med på den tiden besökte rådhuset under dagen. Kajprojektet har just nu sitt kontor i rådhuset och visade en utställning om kajens dåtid, nutid och framtid.

Föredrag om renoveringen

Byggantikvarie Paul Wilund, byggledaren Hans Linus och Vaxholms stads projektledare Oscar Blom höll ett föredrag i sessionssalen om hur renoveringen av rådhuset gått till och vilka antikvariska hänsyn som tagits för att så mycket som möjligt kunna återställa huset till ursprungligt skick som det var 1925.

Långt över 200 besökare

Alla kommunens förvaltningar fanns representerade i rådhuset och informerade om ett axplock av verksamheterna och svarade på allmänhetens frågor. Vaxholms kommunpolis och civilförsvarsföreningen var också på plats. Totalt kom långt över 200 personer och firade i rådhuset.

Tävlingarna avgjorda – tack till alla

Tack till alla er som kom och firade med oss och alla ni som deltog i de olika tävlingarna i rådhuset. Tävlingen ”gissa antalet kommunvapen i burken” är nu avgjord. Det var 271 kommunvapen i burken. Ingen gissade helt rätt men några kom mycket nära. Vinnaren har meddelats.

Tävlingen med tre frågor om kajen och tipspromenden runt i rådhuset är också avgjorda och vinnare är meddelade. Flera barn gick också på jakt och letade efter djur som gömt sig på olika platser i Rådhuset.

Människor samlade på torget framför rådhuset.

Människor samlade på torget framför rådhuset.

Två personer tittar på en digital skärm.

På skärmen visas kajen i framtiden.

Ulrika Danneman, festgeneral vid invigningen.

Ulrika Danneman på turistbyrån höll ordning på festligheterna i rådhuset.