Artikeln publicerades 20 oktober 2023

Vaxholm klättrar i hållbarhetsranking

När tidningen Aktuell hållbarhet presenterar årets hållbarhetsrankring bland Sveriges kommuner klättrar Vaxholm flera steg uppåt på listan. Förbättringen är ett välkommet kvitto på att Vaxholm fortsatt har ett brett och bra miljöarbete, enligt kommunens hållbarhetsstrateg.

Vaxholm klättrar i årets ranking av kommunernas miljöarbetet, från plats 70 till plats 61. Undersökningen gjordes i april och består av en enkät med 25 frågor inom olika områden.

Till det läggs resultat från andra undersökningar och uppgifter från myndigheter och branschorganisationer som till exempel statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, statistik kring hushållsavfall från Avfall Sverige, Håll Sverige Rents kommunindex, Boverkets miljömålsenkät och rankning av företagsklimat från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Frågorna som undersökningen bygger på varierar år från år. Men sammantaget visar resultatet på att Vaxholms stad fortsatt har ett brett miljöarbete och att att kommunen kan mäta sig också med större kommuner, säger Vaxholms stads hållbarhetsstrateg Kristina Eriksson.

I kommungruppen ”storstäder och storstadsnära kommuner” hamnar Vaxholms stad i mitten, på plats 23 av 46 kommuner. I länet ligger kommunen på plats 17 av 26 kommuner.

Hela kommunrankingen finns här: http://kommunrankning.se/ Länk till annan webbplats.