Artikeln publicerades 4 juli 2023

Vaxholm på plats när kungen firades i Stockholm

Torsdag 22 juni firades kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen med en festdag i Stockholm. Vaxholms stad var en av kommunerna på plats vid folkfesten på Slottsbacken. 18-åringen Thilde Leffler Öhlund, representerade Vaxholm vid en lunch för ungdomar med kungaparet i Tessinska palatset.

Kungaparet och landshövdingen med massor av människor vid firandet på Slottsbacken.

Foto: Peter Nordahl

Under 2023 firar kungen sina 50 år som svensk kung med att besöka alla Sveriges län. I Stockholm firades jubileet med en festdag torsdag 22 juni arrangerad av länsstyrelsen och landshövding Anna Kinberg Batra.

Dagen startade på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen där kungaparet fick ett smakprov ur en teaterföreställning samt träffa barn och unga som gör egen musik och annat kreativt skapande. Firandet fortsatte sedan på Sätrastrandsbadet där tal varvades med musik från en barnkör.

 

Kommunalrådet Tina Runhem (M) och Turist- och näringslivssamordnare Mikaela Lodén på Slottsbacken.

Tina Runhem (M) och Mikaela Lodén. Foto: Monica Johnson

Kungaparet åkte sedan båt in till Slottsbacken där ett stort evenemang arrangerades för allmänheten. Besökare serverades smakprov från

Stockholmsmåltiden och fick ta del av sommartips från länets 26 kommuner.

Vaxholm representerades av kommunalrådet Tina Runhem (M) och näringsliv- och turistsamordnare Mikaela Lodén. Scenprogrammet leddes av Kattis Ahlström och Niklas Strömstedt där bland andra Adolf Fredriks flickkör och Hemvärnets musikkår Stockholm upträdde. Landshövding Anna Kinberg Batra och H.M. Konungen höll varsitt tal.

Lunch för ungdomar

Dagen präglades av den 50-åriga historien men för att ta sikte på framtiden bjöds också ett antal ungdomar in, via kungens stiftelse Ungt ledarskap, till en lunch med kungaparet och landshövdingen på landshövdingens residens, Tessinska palatset.

Stiftelsen arbetar särskilt med unga ledare, under 25 år, som visar prov på mod, omtanke och handlingskraft. För att verka i stiftelsen hade varje kommun fått välja ut och bjuda in en ung person som gjort något särskilt inom till exempel näringslivet eller ideell ungdomsverksamhet. Från Vaxholm hade Thilde Leffler Öhlund, 18 år, valts ut. Hon är aktiv i Waxholms gymnastikförening både som gymnast, som ledare och utbildad domare.

Thilde valdes bland tre nominerade Vaxholmsungdomar. De andra två var Stefan Karlsson, 17 år, från Resarö som startat och driver företaget SweHosting och Vidar Toller, 17 år, från Kullön som är aktiv i scouterna både i styrelsen och som ledare.

– Vilken dag, säger landshövding Anna Kinberg Batra. Kungen fick uppleva ett hejdundrande firande i sin hemstad där tusentals stockholmare, länsbor och andra besökare gjorde sitt yttersta för att bidra till en fantastisk och minnesvärd dag.

Läs mer om firandet:

Länsstyrelsen, Festlig stämning när kungen firades i Stockholm Länk till annan webbplats.