Artikeln publicerades 1 oktober 2024
Vaxholms äldre utbildas i att inte bli lurade
Under hösten och som en del av beredskapsveckan håller polisvolontär Claes-Göran Jonsson kurser för kommunens pensionärer i bedrägerier och hur man bäst ska undvika att bli lurad.
Text och bild Ronja Svahn
Claes-Göran har specialiserat sig inom ämnet bedrägeribrott mot äldre och betonar att man aldrig kan prata för mycket om det.
– Jag har själv blivit utsatt för bedrägeriförsök, säger han. Det är att vi pratar med våra nära och kära om detta.
Bedrägeribrott mot äldre har varit ett känt problem länge och trots upprepade varningar fortsätter dessa brott att ske dagligen. Medelåldern på brottsoffren är 82 år och ensamstående är en extra utsatt grupp. Äldrebedrägerier är en form av organiserad brottslighet och bedragarna är inte sällan skickliga manipulatörer.
Pinsamt att bli lurad
Claes-Göran förklarar att det inte är ovanligt att de äldre vill vara vänliga och hjälpsamma, men istället utnyttjas. Skammen efter att ha blivit lurad kan vara stor och många avstår därför från att anmäla eller till och med berätta för familj och vänner. Men det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är den som blivit bedragen som har gjort fel. När man anmäler brotten hjälper man polisen i deras arbete med att sätta dit bedragare.
– Kom ihåg att det är okej att säga nej – man behöver inte sluta vara snäll, men man kan vara försiktig, säger Claes-Göran. Om någon ber om vägbeskrivning kan man säga att man inte vet, och om någon står för nära i kassakön kan man vänligt be dem att ta ett steg tillbaka.
Luriga metoder
Enligt Claes-Göran finns det flera klassiska metoder som bedragare använder sig av. En vanlig taktik är att lura någon genom att påstå att de har vunnit pengar. Bedragarna är ofta väldigt påstridiga och skapar en känsla av brådska för att stressa sina offer. En del använder avancerad teknik, som röstförvrängning med AI, för att låta som någon man känner, till exempel ett barnbarn. För att skydda sig mot detta kan man tänka på att lägga in kontaktuppgifterna till vänner, familj och kollegor i telefonen, så man lätt kan känna igen dem som ringer.
– Upprepning är viktigt, säger Monica Trollow, en av deltagarna i bedrägerikursen. Kursen innehåller mycket som man redan vet, men man kan ändå bli lurad. Fler borde komma hit och bli påminda.
Tips på hur du skyddar dig
- Svara aldrig på okända nummer utan att först kontrollera dem.
- Polisanmäl alltid om du blivit utatt för ett brott.
- Undvik att använda bankomater om du kan, det går ofta bra att ut mindre summor i mataffärer.
- Var försiktig med oanmälda hembesök, särskilt om du är ensam.
- Gå aldrig med på att teckna avtal över telefon.
Ta reda på mer
Det finns mycket information om bedrägerier och hjälp att få. På polisens webbplats och deras YouTube-kanal finns flera filmer baserade på verkliga händelser som visar hur bedrägerier går till.
Läs mer om bedrägerier och brott:
- Polisen, skydda dig mot brott Länk till annan webbplats.
- Polisen, Prata med nära och kära om bedrägerier Länk till annan webbplats.
- Youtube - Polisen Länk till annan webbplats.
Du är en del av Sveriges beredskap
Bedrägerikursen hölls som en del av beredskapsveckan i Vaxholm. Den årliga nationella kampanjen arrangeras av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tillsammans med kommuner och andra myndigheter och organisationer. Årets tema var Sätt igång! och budskapet är att vi alla behöver förbereda oss på att klara krig eller kris.
Läs mer om beredskap: