Unikum

I våra förskolor använder vi webbverktyget Unikum för att dokumentera utbildningen, det enskilda barnets lärande och för att kommunicera med dig som vårdnadshavare.

Genom Unikum kan du följa förskolans arbete för att främja ditt barns utveckling och lärande. Dokumentationen används också som grund för utvecklingssamtalen med dig som vårdnadshavare.

Genom Unikum får du även informationsbrev och andra viktiga meddelanden som du kan behöva ta del av.

Var hittar jag Unikum och hur loggar jag in?

Du kan komma åt Unikum genom Unikums webbtjänst eller genom appen Unikum familj. Appen är kostnadsfri. För att logga in behöver du e-legitimation. Om e-legitimationen inte fungerar kontaktar du din utgivare av e-legitimationen, vilket vanligtvis är din bank. Om du har andra inloggningsbekymmer kontaktar du förskolan.

Hur använder jag Unikum?

Via e-tjänsten kommer du till en startsida där du kan navigera vidare för att komma åt det du vill läsa. Du kan till exempel läsa de pedagogiska planeringar som ditt barns avdelning arbetar efter eller förbereda dig inför ett stundande utvecklingssamtal.

På startsidan kan du också kontrollera och uppdatera dina personliga inställningar, exempelvis din e-postadress.

Varje kväll skickas ett samlingsmejl med dagens nya notiser till din e-post. När du öppnar notisen kommer du direkt till den eller de nyheter som publicerats under dagen. Information som är brådskande skickas ut direkt och går att läsa i e-posten utan att du behöver logga in. Du hittar också notiserna på sidan "Notiser" (ringklockan uppe i vänster) i Unikum.

Säkerhet

Personnummer används för att identifiera dig och ditt barn. Personnumret används för att garantera att uppgifterna om barnet kopplas till rätt vårdnadshavare. Informationen skickas krypterad över internet, precis som för internetbanker, och du måste också använda e-­legitimation för att logga in.

Du får inte kopiera, dela eller använda foton och dokumentation från Unikum i andra sammanhang, exempelvis i sociala medier som Facebook och Instagram.