Vklass

I våra förskolor och grundskolor använder vi webbverktyget Vklass för att dokumentera det enskilda barnets lärande och att kommunicera med dig som är vårdnadshavare.

I Vklass hittar du som vårdnadshavare pedagogisk dokumentation, omdömen och annan elev och barn dokumentation. Ditt barns kunskapsutveckling uppdateras varje termin av barnets lärare eller förskolepedagog. Det gör att du som vårdnadshavare hela tiden har möjlighet att följa ditt barns utveckling och skolans bedömning. Dokumentationen används även som grund för utvecklingssamtalet med dig som vårdnadshavare.

Genom Vklass får du också exempelvis informationsbrev och annan viktig information som du kan behöva ta del av.

Hur kommer jag åt Vklass?

Du kan komma åt Vklass genom Vklass webbtjänst www.vklass.se eller genom appen Vklass. Appen är kostnadsfri. För att logga in behöver du e-legitimation. Om e-legitimationen inte fungerar kontaktar du din utgivare av e-legitimationen, vilket vanligtvis är din bank. Om du har andra inloggningsbekymmer kontaktar du ditt barns mentor alternativt skriver till oss på Skriv till oss sidorna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vklass på webben

Du kan logga in på Vklass webbtjänst via Vaxholms stads e-tjänst. Välj Barn och utbildning och därefter Vklass inloggning.

Vklass som mobilapp

Du kan också ladda ned mobilappen Vklass till din mobiltelefon.

Hur använder jag Vklass?

Via e-tjänsten kommer du till en startsida där du kan navigera vidare för att komma åt det du vill läsa. Du kan till exempel läsa de pedagogiska planeringar som ditt barn arbetar med, ta del av lärares bedömningar eller förbereda dig inför ett stundande utvecklingssamtal.

På startsidan kan du också kontrollera och uppdatera dina personliga inställningar, exempelvis din e-postadress.

På fredagar skickar skolor och förskolor veckosammanställningar till vårdnadshavares mailadresser. Dessa sammanställer veckans nyheter, för skolan veckans läxor, prov och uppgifter samt kommande veckas läxor/prov/uppgifter närvarosammanställning för veckan.

Det skickas ett e-postmeddelande per barn till vårdnadshavarna. Genom sin inloggning i Vklass kan vårdnadshavare även se historik över veckorapporterna några månader bakåt ifall brevet av någon anledning inte nått fram eller tagits bort i maillådan.

Veckorapporterna genereras alla veckor på året utom dessa, då det vanligen är lov: 1, 25-32 samt 52.

Säkerhet

Personnummer används för att identifiera dig och ditt barn. Personnumret används för att garantera att uppgifterna om barnet kopplas till rätt vårdnadshavare. Informationen skickas krypterad över internet, precis som för internetbanker och du måste också använda e-­legitimation för att logga in.

Du får inte kopiera, dela eller använda foton och dokumentation från Vklass i andra sammanhang som exempelvis på sociala medier som Facebook och Instagram.