Måltidsenheten

Måltidsenhetens uppdrag är att tillaga säkra, aptitliga och anpassade måltider till våra gäster inom Vaxholms stad. Här hittar du information om enhetens hållbarhetsarbete, mål och visioner.

Vi har två förskolekök och två skolkök som tillagningskök där mat lagas från grunden. Vi har även två förskolor och tre skolor som är mottagningskök, vilket innebär att de får huvudkomponent och sås skickat till sig från ett av våra tillagningskök. Pasta/ris och potatis samt grönsaksbuffé görs på plats i samtliga kök.

Vaxholms stad har en kostchef och en administratör. Deras uppdrag är att stödja, stimulera och utveckla den kommunala verksamheten i egen regi. Förutom kostchef och administratör består måltidsenheten av 26 medarbetare.

Hållbarhetsarbete, mål och visioner

  • Vi lagar 99% av maten från grunden. Med undantag för till exempel korv, potatisbullar, blodpudding och panerad fisk.
  • 98% av allt kött som köps in kommer från svenska gårdar.
  • Potatisen som serveras är odlad i Norrtälje och märks ut på menyn som "Roslagspotatis"
  • Istället för att servera vitt ris som har stor miljöbelastning blandar vi riset med matvete eller havreris som har svenskt ursprung. Resultatet blir Vaxholmsris som är både nyttigare och mer miljösmart.
  • Det politiska målet 2020 för andel ekologiska varor som köps in är 38%. 2019 var 34,5% av våra inköp ekologiska.
  • Måltidsenhetens mål för CO2 under 2020 är 1,8 per kilo livsmedel. Resultatet för 2019 slutade på 1,6 kg CO2 per kilo inköpta livsmedel.
  • Vårt gemensamma mål för tallriksvinn är 20g/ serverad lunch eller mindre, under 2020.

Du kan följa måltidsenheten på Instagram och facebook. På instagram heter vi "Maltidsenhetenvaxholm" och på facebook hittar du oss under "Måltidsenheten i Vaxholms stad".

Kontaktinformation

Du är välkommen att kontakta måltidsenheten om du har frågor eller funderingar. Måltidsenheten vill också gärna ta del av just dina tips, idéer eller synpunkter på maten och måltiderna.

E-post: maltidsenheten@vaxholm.se