Unikum

I våra förskolor och grundskolor använder vi webbverktyget Unikum för att dokumentera det enskilda barnets lärande och att kommunicera med dig som är vårdnadshavare.

I Unikum hittar du som vårdnadshavare pedagogisk dokumentation, omdömen och annan elevdokumentation. Ditt barns kunskapsutveckling uppdateras varje termin av barnets lärare. Det gör att du som vårdnadshavare hela tiden har möjlighet att följa ditt barns utveckling och skolans bedömning. Dokumentationen används även som grund för utvecklingssamtalet.

Genom Unikum får du också exempelvis informationsbrev och annan viktig information som du kan behöva ta del av.

Hur kommer jag åt Unikum?

Du kan komma åt Unikum genom Unikums webbtjänst eller genom appen Unikum Familj. Appen är kostnadsfri. För att logga in behöver du e-legitimation. Om e-legitimationen inte fungerar kontaktar du din utgivare av e-legitimationen, vilket vanligtvis är din bank. Om du har andra inloggningsbekymmer kontaktar du ditt barns mentor.

Unikum på webben

Du kan logga in på Unikums webbtjänst via Vaxholms stads e-tjänst. Välj Barn och utbildning och därefter Unikum (omdöme, planering). Välj Barn och utbildning, och därefter Unikum (omdöme, planering). Unikum via Vaxholms stads e-tjänst Länk till annan webbplats.

Unikum som mobilapp

Du kan också ladda ned mobilappen Unikum till din mobiltelefon.

Hur använder jag Unikum?

Via e-tjänsten kommer du till en startsida där du kan navigera vidare för att komma åt det du vill läsa. Du kan till exempel läsa de pedagogiska planeringar som ditt barn arbetar med, ta del av lärares bedömningar eller förbereda dig inför ett stundande utvecklingssamtal.

På startsidan kan du också kontrollera och uppdatera dina personliga inställningar, exempelvis din e-postadress.

Varje kväll skickas ett samlingsmejl med dagens nya notiser till din e-post. När du öppnar notisen kommer du direkt till den eller de nyheter som publicerats under dagen. Information som är brådskande skickas ut direkt och går att läsa i e-posten utan att du behöver logga in. Du hittar också notiserna på sidan "Notiser" (ringklockan uppe i vänster) i Unikum.

Säkerhet

Personnummer används för att identifiera dig och ditt barn. Personnumret används för att garantera att uppgifterna om barnet kopplas till rätt vårdnadshavare. Informationen skickas krypterad över internet, precis som för internetbanker och du måste också använda e-­legitimation för att logga in.

Du får inte kopiera, dela eller använda foton och dokumentation från Unikum i andra sammanhang som exempelvis på sociala medier som Facebook och Instagram.