Instrument och sång

Kulturskolan bedriver undervisning i sång och ett flertal instrument. Här hittar du information om att börja spela ett eller flera instrument på kulturskolan i Vaxholm.

Lektionslängden för instrument och sång är 20 minuter enskilt och 30-40 minuter i grupp om två-tre elever. Från och med årskurs 7 har du, om så önskas, möjlighet till 30 minuters lektion mot en högre avgift.

Om du vill och känner att du skulle klara av att spela två eller fler instrument kontaktar du kulturskolan.

Att öva hemma

Om du spelar ett instrument blir det roligare om du övar regelbundet mellan lektionerna. Då kommer du märka att du hela tiden blir bättre och bättre på ditt instrument.

Särskilt för yngre barn är det också väldigt värdefullt med stöd från vårdnadshavare.

Hyra instrument

Vissa instrument kan hyras av kulturskolan, dock inte blockflöjt, elbas, elgitarr, keyboard, piano eller slagverk.

Eleven får dock själv köpa noter och tillbehör till instrumenten, till exempel rör och harts. Fiol och cello går att hyra tills du kan använda vuxenstorlek.

Instrumentförsäkring

Observera att kulturskolan inte har några instrumentförsäkringar, så eleverna får själva betala för eventuell reparation av instrument om det har gått sönder på grund av vårdslöshet eller slarv.

Anmälan

Anmäl dig i kulturskolans kurskatalog Länk till annan webbplats..

Välja instrument

Brassinstrument: trumpet och trombon

Bleckblåsinstrument eller brassinstrument är det gemensamma namnet på trumpet, trombon, valthorn och tuba. Trumpeten, valthornet och tuban har ventiler man trycker på när man spelar.

Vi hyr ut trumpeter i olika storlekar så att du kan spela redan från 6 års ålder i mån av plats.

Trombonen har ett drag som man flyttar mellan olika positioner. Om du spelar brass kan du vara med i en av blåsorkestrarna.

Träblåsinstrument: klarinett, saxofon, tvärflöjt, blockflöjt

Blockflöjten finns i många olika storlekar, vanligast är den lilla sopranblockflöjten. På kulturskolan får du möjlighet att spela olika typer av blockflöjt, däribland sopranino (som är ännu mindre än sopranblockflöjten), alt, tenor och bas.

Tvärflöjten spelar du, som hörs på namnet, på tvären. Den är nuförtiden gjord av metall, men föregångaren traversflöjt var gjord av trä och tvärflöjten räknas fortfarande som ett träblåsinstrument.

Klarinetten har ett stort omfång och stor spännvidd i dynamiken. Den är ett mångsidigt instrument som används bland annat i klassisk musik, folkmusik, jazz och pop.

Saxofonen är gjord av en metallegering men räknas ändå som ett träblåsinstrument. Saxofoner finns i flera storlekar, vanligast är sopran, alt och tenor.

Stråkinstrument: fiol, altfiol och cello

Fiol kallas också violin och är det minsta instrumentet i stråkfamiljen.

Altfiolen är lite större än fiolen. Den kallas också viola. Den spelas som en fiol men har ett omfång som ligger mitt emellan fiol och cello. Du kan antingen börja på viola från början eller börja på fiol och senare byta till viola.

Cellon är stråkfamiljens tenorinstrument. Du spelar den sittande med instrumentet stående på golvet. Vi hyr ut cello i olika storklekar så du kan spela redan från 6 års ålder i mån av plats.

Dragspel/accordeon

Accordeon eller dragspel är såväl ett traditionellt som ett konsertinstrument. Möjligheten att spela flerstämmigt, och att spela melodi. Runt om i hela världen är instrumentet populärt och det passar bra i de flesta sammanhang och musikstilar. Accordeon kan både används som soloinstrument, i ensembler och att ackompanjera med.

Accordeon och dragspel är ungefär samma sak, men ett accordeon har en mer avancerad basdel.

Piano/keyboard

Om du får undervisning i piano eller keyboard bör du ha ett instrument med fullstora tangenter att öva på hemma.

Ett piano har massor av strängar inuti, men det finns även digitala pianon. När du spelar på tangenterna slår små klubbor på strängarna. En flygel är som ett stort, liggande piano.

Keyboard är ett samlingsnamn för elektroniska tangentbordinstrument, till exempel elorgel, elpiano, digitalpiano och synthesizer (synt).

Gitarr, elgitarr och elbas

Akustisk gitarr. Gitarren är ett mycket gammalt instrument. Du knäpper på strängarna antingen med fingrarna eller med ett plektrum. Du kan lära dig både att spela ackord och melodier.

Elgitarr. En elgitarr liknar en gitarr, men är elektrisk och används framförallt i pop och rock.

Elbas. Elbasen liknar i sin tur en elgitarr till utseendet men är stämd som en kontrabas, vilket är samma som gitarrens fyra lägsta strängar men en oktav lägre.

Slagverk/trummor

Trummor har man spelat i alla tider och i hela världen. Slagverk finns med i alla möjlig sorts musik i olika stilar. De flesta tänker på trumset, men du kommer också få möjlighet att spela marschtrumma i marschorkestern på skolavslutningarna.

Det finns även möjlighet att ingå i ett rockband när du har kommit en bit på väg.

Sång

Du får upptäcka din rösts möjligheter och att använda den i olika musikstilar. Vi utgår från din erfarenhet och intresse och du får utvecklas på din nivå. Vi lär oss grundläggande sångteknik.

Om du går på sång ingår sångensemblen utan extra kostnad.