Instrument och sång

Kulturskolan har undervisning i sång och flera olika instrument. Här hittar du information om att börja spela ett eller flera instrument på kulturskolan i Vaxholm.

Lektionslängden för instrument och sång är 20 minuter enskilt och 30-40 minuter i grupp om två till tre elever. Från och med årskurs 7 har du, om du vill, möjlighet till 30 minuters lektion mot en högre avgift.

Om du vill och känner att du skulle klara av att spela två eller fler instrument kontaktar du kulturskolan.

Att öva hemma

Om du spelar ett instrument blir det roligare om du övar regelbundet mellan lektionerna. Då kommer du märka att du hela tiden blir bättre och bättre på ditt instrument.

Särskilt för yngre barn är det också väldigt värdefullt med stöd från vårdnadshavare.

Hyra instrument

Du kan htra vissa instrument av kulturskolan, dock inte blockflöjt, elbas, elgitarr, keyboard, piano eller slagverk.

Eleven får dock själv köpa noter och tillbehör till instrumenten, till exempel rör och harts. Fiol och cello går att hyra tills du kan använda vuxenstorlek.

Instrumentförsäkring

Observera att kulturskolan inte har några instrumentförsäkringar, så eleverna får själva betala för eventuell reparation av instrument om det har gått sönder på grund av vårdslöshet eller slarv.

Anmälan

Anmäl dig i kulturskolans kurskatalog Länk till annan webbplats..

Välja instrument

Brassinstrument: trumpet och trombon

Bleckblåsinstrument, eller brassinstrument, är det gemensamma namnet på trumpet, trombon, valthorn och tuba. Trumpeten, valthornet och tuban har ventiler man trycker på när man spelar.

Om du spelar brass kan du vara med i någon av blåsorkestrarna. Du kommer också få vara med i marschen vid skolavslutningarna.

Trumpet

Vi hyr ut trumpeter i olika storlekar så att du kan spela från ungefär 8 års ålder.

Trombon

Trombonen har ett drag som man flyttar mellan olika positioner.

Träblåsinstrument: blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, saxofon, fagott

Blockflöjt

Blockflöjten finns i många olika storlekar, vanligast är den lilla sopranblockflöjten. På kulturskolan får du möjlighet att spela olika typer av blockflöjt, däribland sopranino (som är ännu mindre än sopranblockflöjten), alt, tenor och bas.

Tvärflöjt

Tvärföljten spelar du, som hörs på namnet, på tvären. Den är nuförtiden gjord av metall, men föregångaren traversflöjt var gjord av trä och tvärflöjten räknas fortfarande som ett träblåsinstrument.

Klarinett
Klarinetten har ett stort omfång och stor spännvidd i dynamiken. Den är ett mångsidigt instrument som används bland annat i klassisk musik, folkmusik, jazz och pop.

Saxofon
Saxofonen är gjord av en metallegering men räknas ändå som ett träblåsinstrument. Saxofoner finns i flera storlekar, vanligast är sopran, alt och tenor.

Fagott
Fagotten har ett djupt och varmt ljud som sticker ut med en unik klang. Den används bland annat i orkester och i kammarmusikensembler.

Stråkinstrument: fiol, viola och cello

Vi hyr ut fiol, viola och cello olika storlekar och du får hyra ett instrument som är lagom stort för dig.

Du som spelar stråkinstrument kommer, utöver din egen lektion, så småningom att få vara med och spela i grupp eller orkester.

Fiol

Fiolen kallas också violin och är det minsta instrumentet i stråkfamiljen.

Viola

Violan, eller altfiolen, är lite större än fiolen. Du håller den under hakan, som en fiol, men tonen ligger mitt emellan fiolen och cellons.

Det är ganska lätt att byta mellan fiol och viola, så du kan antingen börja på viola från början eller börja på fiol och senare byta till viola.

Cello

Cellon är stråkfamiljens tenorinstrument. Du spelar den sittande med instrumentet stående på golvet.

Dragspel/accordeon

Accordeon eller dragspel är såväl ett traditionellt som ett konsertinstrument. Möjligheten att spela flerstämmigt, och att spela melodi. Runt om i hela världen är instrumentet populärt och det passar bra i de flesta sammanhang och musikstilar. Accordeon kan både används som soloinstrument, i ensembler och att ackompanjera med.

Accordeon och dragspel är ungefär samma sak, men ett accordeon har en mer avancerad basdel.

Piano/keyboard

Om du får undervisning i piano eller keyboard bör du ha ett instrument med fullstora tangenter att öva på hemma.

Piano

Ett akustiskt piano har massor av strängar inuti och små klubbor som slår på strängarna när du spelar. Ett digitalpiano har inspelade pianoljud och både låter och känns som ett akustiskt piano.

Keyboard

Keylboard är ett samlingsnamn för elektroniska tangentbordinstrument, till exempel elorgel, elpiano, digitalpiano och synthesizer (synt).

Gitarr, elgitarr och elbas

Akustisk gitarr

Gitarren är ett mycket gammalt instrument. Du knäpper på strängarna antingen med fingrarna eller med ett plektrum. Du kan lära dig både att spela ackord och melodier.

Elgitarr

En elgitarr liknar en gitarr, men är elektrisk och används framförallt i pop och rock.

Elbas

Elbasen liknar i sin tur en elgitarr till utseendet men är stämd som en kontrabas, vilket är samma som gitarrens fyra lägsta strängar men en oktav lägre.

Slagverk/trummor

Trummor har man spelat i alla tider och i hela världen. Slagverk finns med i alla möjlig sorts musik i olika stilar. De flesta tänker på trumset, men du kommer också få möjlighet att spela marschtrumma i marschorkestern på skolavslutningarna.

Det finns även möjlighet att ingå i ett rockband när du har kommit en bit på väg.

Sång

Du får upptäcka din rösts möjligheter och att använda den i olika musikstilar. Vi utgår från din erfarenhet och ditt intresse och du får utvecklas på din nivå. Vi lär oss grundläggande sångteknik.

Om du går på sång ingår sångensemblen utan extra kostnad.