Brandvarnare

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Den reagerar snabbt på den livsfarliga röken och varnar dig. Här finner du information om brandvarnare och varför det är så viktigt att ha dem.

Varför ska jag ha brandvarnare?

Vid en brand är tiden en avgörande faktor där varje sekund räknas. Med en brandvarnare köper du dig tid.

En brandvarnaren kan vara skillnaden mellan liv och död. Vid en brand handlar det ofta om minuter innan röken och gasen gör dig medvetslös därför är det viktigt att du reagerar så fort som möjligt. En fungerande brandvarnare ser till att du upptäcker branden tidigt och om du sover väcker brandvarnaren dig snabbt.

Många av de dödsbränder som inträffar i Sverige skulle med all säkerhet kunna undvikas genom att brandvarnare monteras i alla hem. Brandvarnaren är en billig livförsäkring, den är lätt att montera och kostar idag mindre än hundra kronor.

Var köper jag brandvarnare?

Brandvarnare finns att köpa i de flesta större affärer och varuhus. Det finns även företag som specialiserat sig på just brandskydd. När du köper brandvarnare ska du se till att de har europeisk standardmärkning SS-EN14604.

Var ska brandvarnaren sitta?

En brandvarnare varnar för rök och eftersom varm rök stiger ska brandvarnaren sitta i taket. Brandvarnare ska finnas på varje våningsplan, helst i alla rum där någon sover. Placera den mitt i rummet eller minst 50 centimeter från väggen.

Om du vill undvika irriterande falsklarm placera aldrig brandvarnaren i närheten av ventilationsöppningar, i köket eller badrummet. Idag finns det dock brandvarnare med pausfunktion för kök.

En brandvarnare täcker in cirka 60 kvadratmeter. Bor du större än så, skaffa fler brandvarnare. Tänk på att stängda dörrar begränsar brandvarnarens räckvidd.

Ring alltid 112 vid en brand.

Skötsel och kontroll

Kontrollera att brandvarnaren fungerar minst en gång per kvartal och byt ut den efter 8-10 år. Om du har varit borta hemifrån mer än en vecka – kontrollera att brandvarnaren fungerar som den ska. När batteriet börjar bli dåligt piper brandvarnaren till med jämna mellanrum, detta för att ge dig tid till att byta batteriet innan det tar helt slut. Om det sker när du är bortrest missar du varningssignalen. I värsta fall finns det ingen spänning kvar i batteriet till varningssignalen och du luras att tro att den fungerar.

Ett vanligt niovoltsbatteri räcker normalt i ett år. En gång om året ska du byta batteri och rengöra brandvarnaren med dammsugare. Ett tips är att göra det 1 december varje år, på Brandvarnardagen. Om du har ett tioårsbatteri ska den hålla i upp till tio år men var noga med att ändå testa brandvarnaren med jämna mellanrum.