Strandskydd
Inom strandskyddat område behöver du strandskyddsdispens för att utföra åtgärder. På den här sidan hittar du information om strandskydd och hur du ansöker om strandskyddsdispens.
Strandskyddets syfte är att värna om allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv.
- Det krävs strandskyddsdispens innan du kan påbörja en ändring inom strandskyddat område.
- Det krävs särskilda skäl för att få strandskyddsdispens.
- Det du vill göra får inte motverka strandskyddets syfte.
Åtgärderna kan även kräva bygglov eller anmälan. Du hittar information om åtgärden även kräver lov eller anmälan på sidorna bygglov och andra lov och bygglovsbefriade åtgärder.
Här gäller strandskyddet
Reglerna för strandskydd gäller generellt vid alla sjöar och vattendrag upp till 100 meter från strandlinjen både upp på land- samt i vattenområdet (medelvattenstånd).
För känsliga områden är skyddet utökat till 300 meter istället för det generella strandskyddet på 100 meter. I Vaxholms stad är strandskyddet 300 meter på bland annat Bogesundslandet och Kullön. Det finns även områden där strandskyddet är borttaget inom given detaljplan.
I nya detaljplaner finns angivet om strandskyddet är upphävt. I äldre stads- och byggnadsplaner som fastställts före 1 juli 1975 är strandskyddet upphävt.
För att ta reda på om din fastighet ligger inom strandskyddat område kan du använda dig av länsstyrelsens karttjänst Länk till annan webbplats. eller kontakta bygglovsenheten via bygglov@vaxholm.se
Åtgärder som är förbjudna inom strandskyddat område
Inom ett strandskyddsområde är följande åtgärder förbjudna enligt 7 kap. 15 § miljöbalken:
- Bygga nytt, ändra byggnad eller byggnads användning. Till exempel uppförande av ny byggnad, göra en tillbyggnad, göra om förråd till fritidshus/bastu eller inreda en sjöbod för boende.
- Förberedelsearbete. Till exempel gräva, schakta, göra markuppfyllnader, anlägga väg, eller fälla träd.
- Anläggning eller anordning som avhåller allmänheten. Till exempel anlägga ny eller ändra befintlig brygga, växthus, parkeringsplats, väg, badtunna, mm.
- Utöka privat zon/hemfridszon på mark som är tillgänglig för allmänheten. Till exempel genom att anlägga altan, ställa ut utemöbler, anlägga gräsmattor eller rabatter.
- Åtgärder som förändrar livsvillkor för växter och djur. Till exempel trädfällning, att anlägga pir eller brygga, muddring, markarbeten såsom utfyllnad, strandskoning, schaktning eller att anlägga sandstrand eller gräsmatta eller på annat sätt förändra biotoper eller förändra spridningssambandet för växter och djur.
Om du är osäker på om en åtgärd är förbjuden enligt strandskyddsbestämmelserna kan du kontakta bygglov@vaxholm.se
Att vidta åtgärder som är förbjudna enligt 7 kap. 15 § MB utan att dispens har meddelats kan leda till böter eller fängelse för brott mot områdesskydd (29 kap. 2 § MB). Kommunen har som tillsynsmyndighet en skyldighet att utreda överträdelser. Om det kan konstateras att olovliga åtgärder har vidtagits kan kommunen förelägga om att rättelse ska vidtas, till exempel genom att en olovlig anläggning ska tas bort. Kommunen har även en skyldighet att polisanmäla misstänkta brott.
Att vidta förbjudna åtgärder kan innebära att du blir skyldig att på egen bekostnad återställa miljön i det område du har påverkat. Detta kan ske genom föreläggande att plantera nya träd och ersätta förstörda biotoper eller spridningssamband.
Kan jag få dispens från strandskyddsbestämmelserna?
Kommunen kan i undantagsfall meddela dispens från strandskyddsbestämmelserna om det finns särskilda skäl, se nedan. Dispens får bara meddelas om det är förenligt med strandskyddets syfte (7 kap. 26 § MB). En dispens förutsätter att den enskildes intresse väger tyngre än områdets strandskyddsvärden, dvs. dess långsiktiga betydelse för allmänhetens friluftsliv och den biologiska mångfalden.
För att kunna få dispens från strandskyddet så behöver du särskilda skäl som finns i 7 kap. 18 c § miljöbalken.
Skälen för dispens är om området:
- är ianspråktaget på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften,
- är väl avskilt från stranden av till exempel en större väg eller järnväg,
- behövs för en anläggning som måste ligga vid vatten och behovet inte kan tillgodoses utanför området.
- behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området,
- behöver användas för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför strandskyddsområdet,
- behöver användas för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.
Den som ansöker om strandskyddsdispens har ansvar att visa att det finns förutsättningar för att bevilja dispens. Se checklistor för information om vad din ansökan ska innehålla.
Om förvaltningen bedömer att det inte har framkommit förutsättningar att bevilja dispens ges sökande möjlighet att återkalla ansökan eller låta ärendet prövas av Stadsbyggnadsnämnden. Även om ansökan återkallas eller avslås kommer sökande att debiteras för nedlagt arbete.
Länsstyrelsen kan överpröva och upphäva beslut om strandskyddsdispens. Sökanden bör avvakta utgången av tiden för överprövning innan åtgärden påbörjas.
Undantag från krav på strandskyddsdispens för vissa kompletteringsåtgärder
För vissa kompletteringsåtgärder inom strandskyddsområde krävs inte strandskyddsdispens. Undantag från krav på strandskyddsdispens för komplementbyggnader är de komplementbyggnader som Länsstyrelsens har fattat beslut om. Mer information finns i Länsstyrelsens beslut om föreskrifter om undantag för kompletteringsåtgärder inom strandskyddsområde (pdf) Pdf, 14.6 MB.
Arbeten i vatten
För att vidta åtgärder och genomföra arbeten i vatten krävs i de flesta fall tillstånd eller en anmälan om vattenverksamhet. Exempel på vattenverksamheter som kräver anmälan eller tillstånd är anläggande av en brygga, grävning i vattenområde, muddring, pålning och liknande verksamheter.
För mindre omfattande vattenverksamheter räcker det med en anmälan till Länsstyrelsen och för mer omfattande arbeten ska du ansöka om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen.
Det innebär att du för att anlägga till exempel en brygga eller strandskoning kan behöva både strandskyddsdispens och anmäla verksamheten till Länsstyrelsen.
Mer information om anmälan och tillstånd för vattenverksamhet finns på Länsstyrelsens hemsida Länk till annan webbplats. . Om du har frågor avseende vattenverksamhet kan du vända dig till Länsstyrelsen.