Strandskydd
Strandskyddets syfte är att värna om allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv. Därför finns det restriktioner mot tillbyggnader, uppförande av nya byggnader, anläggningar och anordningar samt trädfällning. Här hittar du information om strandskydd och om hur du söker dispens.
Var gäller strandskyddet?
Reglerna för strandskydd gäller generellt vid alla sjöar och vattendrag upp till 100 meter från strandlinjen både upp på land- samt i vattenområdet (medelvattenstånd). I vissa känsliga områden är strandskyddet utvidgat ända upp till 300 meter.
Inom strandskyddat område är det till exempel förbjudet att anlägga ny eller ändra en befintlig brygga, uppföra pirar, anlägga vägar, parkeringsplatser, bygga nytt, ändra och bygga till eller förbereda inför att bygga. Det är också förbjudet att fälla mer än enstaka träd, gräva diken, gödsla, göra markuppfyllnader eller sätta upp andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig i området eller utöka fritidszonen genom att anlägga gräsmatta och rabatter eller ställa ut utemöbler.
Kan jag få dispens från strandskyddsbestämmelserna?
För att kunna få dispens från strandskyddet så behöver du särskilda skäl. De särskilda skälen finns i miljöbalken.
Skälen för dispens kan till exempel vara om området är ianspråktaget på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, är väl avskilt från stranden av till exempel en större väg eller järnväg, behövs för en anläggning som måste ligga vid vatten och behovet inte kan tillgodoses utanför området.
I nya detaljplaner finns angett om strandskyddet är upphävt (se både land och vatten). I äldre stads- och byggnadsplaner som fastställts före 1 juli 1975 är strandskyddet upphävt.
Åtgärderna kan även kräva bygglov eller anmälan. Du hittar information om åtgärden även kräver lov eller anmälan under fliken bygglov och andra lov och bygglovsbefriade åtgärder.