Energi- och klimatrådgivning

Energi- & klimatrådgivningens uppgift är att förmedla information, kunskap och råd kring energianvändning och hur man kan minska den. Genom att göra aktiva val kan vi minska vår klimatpåverkan och öka användningen av förnyelsebar energi.

Energi- och klimatrådgivningenlänk till annan webbplats kan gälla uppvärmningssystem, transporter, energikostnader, statliga bidrag på energiområdet och mycket annat. Den vänder sig till hushåll, mindre företag och organisationer.

Du kan också ringa vår telefonrådgivning som är öppen vardagar klockan 9.00-12.00 och 13.00-16.00, telefon 08-291129. Du kan även skicka frågor via e-post.

Några energispartips!

  • Se över energibehovet innan du investerar i ett nytt värmesystem! Om till exempel tilläggsisolering, renovering/byte av fönster och/eller ändrade vanor kan minska energibehovet, så behöver du inte installera en lika stor energikälla. Det är oftast billigare både i inköp och drift och bättre för miljön.
  • Nya vitvaror är mycket mer energieffektiva än gamla. Kyl/frys som är äldre än sju år kan dra uppemot 1000 kWh mer per år en dagens energieffektiva A++/A+++.
  • Frosta av frysen minst en gång per år och dammsug gallret på baksida kyl/frys så drar de mindre el.
  • Vid kokning minskar energiförbrukningen med 30 procent om du använder lock.
  • Diska och tvätta med fylld maskin!
  • Tina frysta matvaror i kylen. Då blir kvaliteten bättre och kylskåpet drar mindre energi.
  • Korta resor med fossilbränsledriven bil är värst för miljön – gå eller cykla hellre. Bra för hälsan också!
  • Byt till energieffektiva ljuskällor! En LED-lampa av god kvalitet håller cirka 50 gånger längre och förbrukar en femtedel så mycket el som en glödlampa.
  • Undersök tomgångsförbrukning i företaget! Gå igenom drifttider för till exempel ventilation och belysning.

Vi samarbetar i Stockholmsregionen

Stockholmsregionen samarbetar 27 kommuner inom Energi- och klimatrådgivningen, som huvudsakligen finansieras av Energimyndigheten. Rådgivningen är kostnadsfri och opartisk.

Både tillsammans och i respektive kommun bedriver Energi- och klimatrådgivningen informations- och utbildningsverksamhet riktad till hushåll, boende- och andra föreningar och företag. I samarbete med Tekniska museet driver vi en interaktiv utställning, ”Spelet om energin”, för skolbarn i åldrarna 9-15 år. Flera klasser från Vaxholms skolor har varit på utställningen de senaste åren. Läs mer på Elpriskollen.länk till annan webbplats

Exempel på andra aktiviteter är besök hos småhusägarföreningar, bostadsrättföreningar, företag, anordnande eller deltagande i mässor, seminarier och miljödagar. Energimyndighetenlänk till annan webbplats har också bra information för hushåll och företag på sin hemsida.

Energi och klimatrådgivningen logo