Hållbart ideellt engagemang
Att ha en balans i ditt ideella engagemang är ett värdefullt steg för att förebygga stress och möjliggöra ett långsiktigt engagemang.
Tips!
- Ideellt engagemang kan ge värdefulla erfarenheter och gemenskap, men se till att det sker på rimliga villkor för din situation
- Tacka aldrig ja direkt, tänk över det några dagar och fundera på om du verkligen har tid, ork och lust att göra detta innan du tackar ja. Våga säga nej.
- Ta eget ansvar för att inte ta på dig för mycket.
- Fundera ut i förväg hur många timmar i veckan du kan och vill lägga på ditt engagemang och ta hänsyn till allt annat i ditt liv.
- Fira framgångarna. Att fira framgångar handlar inte bara om att göra trevliga saker utan om att uppmärksamma det hårda arbete som alla personer i organisationen lägger ner.
- Sätt delmål. Med många och stora mål kan det vara svårt att veta när de uppnåtts eller så tar det väldigt lång tid. Bryt ner det stora målet i mindre som är lätta att pricka av. Det skapar också tydlighet och är lättare att stämma av vilket reducerar stress.
- Anpassa förtroendeuppdrag och projekt efter hur mycket tid, pengar och energi organisationen har.
- Prioritera vad som är viktigt och oviktigt. Ibland kan det behövas hjälp av någon utomstående med att prioritera.
- Kommunicera förväntningar. Skriv ner beskrivningar om alla roller. Vad förväntas av rollen, hur mycket tid förväntas en lägga ned.
- Se till att alla är välkomna och gör din röst görd vid diskriminering eller stötande beteende.
- Inför en jämlikhetspolicy och en miljöpolicy så att alla vet vad organisationen står för.
Visste du att...
- många hittar ett meningsfullt sammanhang och en gemenskap hos ideella organisationer
- många idella organisationer har problem med hög arbetsbelastning, stress och till och med utbrändhet hos medlemmar och förtroendevalda?
- ideellt engagemang ofta ger lärdomar som man har användning för hela livet?