Minska konsumtionen av plast och engångsmaterial

Att tacka nej till engångsplast och minska din plastkonsumtion bidrar både till att mindre fossila resurser går åt vid tillverkningen, mindre plast och mikroplast sprids i naturen och du exponeras för färre potentiellt hormonstörande och cancerogena ämnen.

Tips!

 • Minimera engångs­produkter. Ta med en egen flaska med vatten i stället för att köpa en ny plastflaska, ta med egna bestick när du köper hämtmat, använd en återanvändningsbar take away-kaffemugg och byt ut plastsugrören till sådana i metall.
 • Undvik onödiga förpackningar. Det finns en hel del onödiga förpackningar som du kan undvika, till exempel plastpåsar kring frukt och grönsaker som inte behöver förpackas. Dessutom är det viktigt att se till att de förpackningar man tar hem går till materialåtervinningen.
 • Välj trä, stål, silikon eller naturgummi, särskilt när det handlar om produkter som är nära barn. Olika sorters plast (framför allt mjukgjord eller gammal plast och leksaker tillverkade utanför EU) kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan. BPA är förbjudet i napp­flaskor sedan 2011 inom EU. En plastnappflaska kan dock innehålla farliga ämnen även om den är fri från BPA. För den som vill vara helt säker finns det nappflaskor i glas eller metall.
 • Undvik plast nära mat. Plastprodukter som kommer i kontakt med mat ska man vara extra försiktig med, ­särskilt om de blir ­varma. Byt ut teflonpannorna, stekspadarna och matlådorna i plast till gjutjärn, stål, glas eller trä när de blir gamla. Köp hellre konserver i glas eller kartong än i metall, då insidan på metallburken har ett plasthölje som kan ge ifrån sig BPA.
 • Var försiktig med plastgolv och andra möbler. Gamla plastgolv är bra att byta ut då de kan innehålla en del skadliga ämnen. I Sverige började de värsta ftalaterna i plastgolv fasas ut redan i början av 2000-­talet, och sedan 2015 är de förbjudna i produkter tillverkade inom EU. Men golv, möbler och yoga­mattor som är äldre, eller som importerats från länder utanför EU, kan fortfarande innehålla ftalater.
 • Tvätta smart. En stor del av alla kläder innehåller någon form av plast, exempelvis kan tröjor med plasttryck innehålla skadliga ämnen och syntetiska textiler som polyester och nylon läcker vid varje tvätt ut fibrer i vattnet. Försök tvätta plaggen mer sällan, och inskaffa ett filter exempelvis en Guppyfriend.
 • Minimera sladdar. Höljet kring elsladdar innehåller ofta både ftalater och flamskyddsmedel. Eftersom det finns få bra alternativ bör du undvika att ha för många elprylar och sladdar i sov- och barnrum.

Visste du att….

  • det sköljs varje år upp 8 000 kubikmeter skräp på Bohuskusten i Västsverige? Räknat per timme blir det ungefär fem badkar.
  • vår plastanvändning ökar varje år? 2015 producerades 40 procent mer plast än 2005
  • om det inte tillkommer åtgärder kan det finnas mer plast än fisk i världshaven kring år 2050?
  • 40 procent av all plast blir till engångsprodukter och förpackningar?
  • mjukgjord plast i exempelvis leksaker eller tröjtryck kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande?
  • plast i sig anses inte farligt, det är tillsatserna som ger plasten dess önskvärda egenskaper (exempelvis mjukgörare och färgämnen) som är potentiellt giftiga?