Hållbar mat

Genom att se över dina matvanor kan du bidra till att utrota hungern, investera i din egen hälsa, medverka till hållbar konsumtion och produktion, samt bidra till en bättre miljö. Klicka på symbolerna för att veta mer om vad målen innebär och dess status i Sverige.

Sluta slänga bra mat

Att minska matsvinnet är ett enormt viktigt steg för att uppnå en hållbar matkonsumtion där maten räcker till hela världens befolkning och jordens resurser används effektivt.

Läs mer om att sluta slänga bra mat

Välj svensk mat

Att välja svensk mat ställer höga krav på produktionen och bidrar till svenska mervärden såsom öppna landskap, levande landsbygd, biodiversitet och låg antibiotikaanvändning.

Läs mer om att välja svensk mat

Välj miljösmart och etiskt producerad mat

Att välja miljömedveten och etiskt producerad mat bidrar till att fler producenter tar hänsyn till natur, miljö och sociala förhållanden. För att få guidning finns det olika certifieringar beroende på vilken vara du är intresserad av, och vilka krav de ställer.

Läs mer om att välja miljösmart och etiskt producerad mat

Ät mindre och bättre kött

Att minska på köttkonsumtionen och välja sunt producerat kött bidrar till en bättre miljö, bättre hälsa och möjliggör att fler människor kan äta sig mätta.

Läs mer om att äta mindre och bättre kött

Välj bäst förpackning

Att välja förpackning med omsorg kan minska klimatavtrycket från varan, men också minska matsvinn.

Läs mer om att välja bäst förpackning