Sluta slänga bra mat

Att minska matsvinnet är ett enormt viktigt steg för att uppnå en hållbar matkonsumtion där maten räcker till hela världens befolkning och jordens resurser används effektivt.

Tips

  • Planera dina inköp och handla inte mer än du gör av med.
  • Ät upp maten i tid. Håll koll på maten i kylskåp och frys så att den inte blir gammal.
  • Titta, lukta och smaka först. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte dålig för att bäst före-datumet passerat.
  • Lär dig ta hand om matrester i stället för att kasta.
  • Om du vet att du ska äta maten du handlar snart kan du handla mat med kort datum och på så sätt minska butikernas matsvinn.
  • Förvara maten rätt: sätt in kylvaror som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
  • Frys in mat som du vill spara länge. Bra frystemperatur är -18 °C.

Visste du att...

  • de flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskå?
  • att svenska ägg är fullt ätbara även 6 månader efter bäst-före-datum?
  • ett hushåll kan spara minst 3000-6000 kr per år på att minska sitt svinn?
  • att frukt och grönt är de livsmedel vi slänger mest av?
  • i Sverige slängs varje år mat i onödan från hushåll som motsvarar ett utsläpp på 442 000 ton växthusgaser? Det är nästan lika mycket som utsläppen under ett år från 360 000 bilar.
  • varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken?
  • det produceras redan idag tillräckligt med mat för att det skulle räcka till alla människor, men det slängs så pass mycket att människor svälter?
  • 1/3 av all mat som produceras slängs i onödan som matsvinn i olika steg i livsmedelskedjan?