Hållbar mat
Genom att se över dina matvanor kan du bidra till att utrota hungern, investera i din egen hälsa, medverka till hållbar konsumtion och produktion, samt bidra till en bättre miljö. Klicka på symbolerna för att veta mer om vad målen innebär och dess status i Sverige.
Sluta slänga bra mat
Att minska matsvinnet är ett enormt viktigt steg för att uppnå en hållbar matkonsumtion där maten räcker till hela världens befolkning och jordens resurser används effektivt.
Välj svensk mat
Att välja svensk mat ställer höga krav på produktionen och bidrar till svenska mervärden såsom öppna landskap, levande landsbygd, biodiversitet och låg antibiotikaanvändning.
Välj miljösmart och etiskt producerad mat
Att välja miljömedveten och etiskt producerad mat bidrar till att fler producenter tar hänsyn till natur, miljö och sociala förhållanden. För att få guidning finns det olika certifieringar beroende på vilken vara du är intresserad av, och vilka krav de ställer.
Ät mindre och bättre kött
Att minska på köttkonsumtionen och välja sunt producerat kött bidrar till en bättre miljö, bättre hälsa och möjliggör att fler människor kan äta sig mätta.
Välj bäst förpackning
Att välja förpackning med omsorg kan minska klimatavtrycket från varan, men också minska matsvinn.