Vattendirektiv

Vattendirektivet är EU:s ramdirektiv för vatten och syftar till att uppnå en långsiktigt hållbar förvaltning av våra vattenresurser samt att samordna arbetet så att det sker på ett likartat sätt inom hela EU. Målsättningen är att uppnå en god vattenstatus.

Arbetet med vattendirektivet i Sverige sker inom olika geografiska områden för vattenförvaltning, där Vaxholm tillhör Norra Östersjöns vattendistrikt. Vattenförvaltningen sker i samarbete med vattenvårdsförbund samt andra kommuner och lokala parter.

Samråd för Norra Östersjöns vattendistrikt

Under perioden 1 november 2024 – 30 april 2025 genomför de fem regionala vattenmyndigheterna ett samråd om Arbetsprogram med tidplan och översikt över väsentliga frågor.

Enligt 5 kap 3 § vattenförvaltningsförordningen ska samrådshandlingarna hållas tillgängliga hos samtliga länsstyrelser och kommuner inom respektive vattendistrikt.

Samrådshandling och missiv för Norra Östersjöns vattendistrikt finns att ta del av på Vattenmyndigheternas webbsidaLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..
Handlingarna finns även att ta del av i fysisk form i kommunhusets reception på Eriksövägen 27 i Vaxholm.

Vid frågor vänligen kontakta stadsbyggnadsförvaltningen i Vaxholms stad.
E-post: stadsbyggnad@vaxholm.se

HaV samordnar vattenmyndigheterna

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) samordnar vattenmyndigheterna och tar fram föreskrifter samt rapporterar till EU. Regelverket omfattar alla typer av vatten: hav, sjöar, vattendrag och grundvatten. Större vattenområden klassas som vattenförekomster, varav fjorton vattenförekomster berör Vaxholms stad och finns att läsa om i kommunens blåplan.

Miljökvalitetsnormer

Vattenmyndigheten beslutar om miljökvalitetsnormer (MKN) för samtliga vattenförekomster. Miljökvalitetsnormerna anger vilken vattenstatus som ska uppnås vid ett visst årtal. Det innebär att myndigheter och kommuner ska genomföra nödvändiga åtgärder för att uppnå kvalitetskraven. Målet i vattenförvaltningen är att kemisk god status ska uppnås senast år 2027 och ekologisk god status år 2027 respektive 2039.