Livsmedel

Södra Roslagens miljöinspektörer har ansvaret att regelbundet kontrollera att företagen i Vaxholms stad följer livsmedelslagstiftningens krav.

Målet med kommunens livsmedelskontroll är, att de livsmedel som säljs och serveras ska kunna ätas utan att man riskerar att bli sjuk. Man ska också verka för att konsumenterna inte blir lurade i sitt val av livsmedel.

Livsmedelsföretagare ansvarar för att de livsmedel som säljs eller serveras är säkra. För att uppnå detta måste de ha en bra lokal, fungerande arbetsrutiner och ett bra system för egenkontroll.

Undvik att bli matförgiftad

Matförgiftningar beror på att man ätit mat som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Man kan bli matförgiftad både av mat på en restaurang och hemma i köket. Genom följande följa några enkla råd kan du undvika att bli sjuk av den mat du själv lagar.

  • Kalla livsmedel ska förvaras under minst +8 grader. Ta därför gärna med en kylväska till affären eller picknicken så inte kylkedjan bryts vid riktigt varma dagar.
  • Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och mellan olika arbetsmoment till exempel direkt efter hantering av rått kött eller kyckling.
  • Vid varmhållning bör maten hållas över 60 grader för att undvika tillväxt av bakterier.
  • Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa.
  • Vill du spara mat som blir kvar ska det in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

Om du blivit matförgiftad

Om du misstänker att du blivit matförgiftad av mat du köpt i mataffären, på restaurang, eller vid någon tillställning i Vaxholm? Kontakta Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor eller anmäl misstänkt matförgiftning via SRMH:s e-tjänst som du hittar på Täby kommuns webbplats. Länk till annan webbplats.