Bakgrund till projektet och kajens historia
Här kan du ta del av mer bakgrundsinformation till projektet samt läsa mer om kajens historia. På rådhuset finns även en fysisk utställning om kajens historia och den omfattande renoveringen. Läs mer om utställningen på rådhuset.
Bakgrund till projektet
Kajerna i Vaxholm har byggts ut i två omgångar. Den första delen av kajen stod klar 1936. Den nuvarande utformningen av kajen byggdes i slutet på 1960-talet och invigdes 1969. Den förväntade livslängden på utbyggnaden från 1969 var 50 år. De senaste åren har återkommande sättningar i marken på närliggande gator indikerat behov av renovering.
Vaxholms stad har låtit utföra en geoteknisk undersökning av kajerna i Söderhamnen och Österhamnen – från gästhamnen till Cronhamnsplan. Undersökningen ger en bild över kajernas nuvarande skick och har använts som underlag vid projekteringen.
I samband med renoveringen kommer eventuella ombyggnationer att ske inom nu gällande detaljplan. Det innebär att endast förändringar som är förenliga med detaljplanens bestämmelser kommer att genomföras.
Varför måste kajen renoveras?
I filmen nedan berättar projektledaren för kajenprojektet om bakgrund, slutsatser från utredningar samt beskriver både akuta och kommande behov.
Kajens utveckling
Vaxholms stad har växt och utvecklats sedan staden grundades år 1652. Här kan du följa kajens utveckling från 1776 till 1969 när den nuvarande kajen stod klar.
Vaxholm 1776
Vid den här tiden var stora delar av det nuvarande kajområdet täckt med vatten. Hamngatan, som förr hetat både Storgatan och Brunnsgatan, låg alldeles intill en vik.
Kvarteret närmast Kastellsundet hette Kungsqvarteret. Här tronade tullhuset, stadens första stenhus, som byggdes år 1736. På platsen för det gamla tullhuset byggdes krogen Trätrappan. Trätrappan kallades i folkmun för Trehoppan. Krogen låg så nära vattnet att det bara var tre hopp från båten in i krogen.
1786 passerar invånarantalet 500 personer.
Vaxholm 1880
Från mitten av 1800-talet fanns reguljära båtturer till huvudstaden och 1862 döptes en båt till Waxholm för första gången. Waxholmsbolaget startade sin verksamhet 1869 och nu kunde man resa till Stockholm flera gånger per dag.
Nybyggda Falks salonger fick många besökare. I staden och på öarna runt Vaxholm växte sommarvillorna fram med sin snickarglädje och sina stora stenskodda kajer runt stora sjötomter. Mellan 1875 – 1880 byggdes hela 76 sommarvillor i Vaxholm.
Under 1800-talet blomstrade handeln i Vaxholm och flera stora handelshus grundades.
Vaxholm 1936
Det är nu piren i Västerhamnen byggs. Den invigs med pompa och ståt en regnig torsdagsförmiddag i slutet av april 1936. Närvarande var bland andra Försvarsminister Ivar Wennerström och Landshövding Nils Edén.
Piren var ett välkommet tillskott till stadens kajområde. Vaxholm som besöktes av många båtburna var i stort behov av utökade båtplatser. Byggnationen betalades av staten. Det var en del av den kompensation Vaxholms stad fick då en reducering av försvaret, nästan 10 år tidigare, lett till minskade skatteintäkter.
Vaxholm 1969
Kajen fick sin nuvarande form detta år. Det var många turer innan man landade i utformningen av kajen och hur området skulle nyttjas på bästa sätt.
Utbyggnaden av kajen gjordes bland annat för att ge bättre möjlighet för både passagerar- och godstrafik med båt.
En av de större frågorna gällde om en bussterminal skulle byggas vid kajen eller inte. Först en bit in på 70-talet avgjordes frågan och sedan dess har busstrafiken utgått från Söderhamnsplan.
Film om kajens historiska linjer
Inför den kommande kajrenoveringen har Vaxholms stad målat linjer på kajen för att visa var strandlinjen har legat tidigare. Se vår film om linjerna och kajens historia
Hembygdsföreningens anslagstavlor på kajen
Förutom de historiska strandlinjerna i olika färger på kajen har Vaxholms stad också fått hjälp av Vaxholms hembygdsförening med historiska bilder som liksom linjerna beskrivs på anslagstavlor som står på kajen.
Kontaktinformation
Vid frågor eller för mer information vänligen kontakta tekniska enheten.
E-post: kajen@vaxholm.se
Projektledare: Robert Klingvall