logo

Information och döstädning på Seniordagen

Tisdag 1 oktober arrangerades Seniordagen i Vaxholm. Ett femtiotal deltagare fick bland annat information från Vaxholms stad, Apoteket och Folktandvården. Efter lunch kom författaren Margareta Magnusson och berättade om sin bok ”Döstädning – ingen sorglig historia”.

 

Lena Hallberg på Seniordagen 2019

Seniordagen var från början bokad på träffpunkt Kanonen, men efter att många anmält sig och ännu fler visat intresse flyttades dagen till Andreaskyrkan för att alla skulle få plats.


Programmet inleddes med att Socialnämndens ordförande Lena Hallberg (C) hälsade välkomna. Flera tjänstepersoner från Vaxholms stad berättade om olika verksamheter och nyheter inom äldreomsorgen. Agneta Frantzén, chef för socialförvaltningen, berättade om olika kvalitetsbetyg där Vaxholm får goda betyg för trygghet och gott bemötande inom äldreomsorgen. Flera digitala nyheter presenterades, som programmerade taggar för hemtjänstpersonalen istället för nyckelknippor med hemnycklar, möjlighet att handla mat digitalt med hjälp av hemtjänsten och digitala naturtrogna kramdjurskatter som ska ha en lugnande effekt framför allt för dementa personer på äldreboenden.

David Lidin, som är Vaxholms MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska, berättade bland annat om arbetet med att försöka minska risken för fallolyckor bland äldre, dels genom fysisk träning, men också genom att äta rätt och ha bra koll på sina mediciner.

Apoteket, Folktandvården och Big Bo i Gemenskap var också på plats under Seniordagen. De informerade om läget, tipsade och svarade på frågor.

Författaren Margarets Magnusson

Dags för döstädning

 Efter en lunch på träffpunkt Kanonen var det Margareta Magnussons tur. Hon intervjuades på scenen av Marinne Holmberg om sin bok ”Döstädning – ingen sorglig historia”. Boken, som kom ut 2017, har blivit mycket uppmärksammad och getts ut i 30 länder.

Margareta är uppfostrad till att inte vilja ligga någon till last och genom att rensa bland sina ägodelar under devisen ”slänga, skänka, sälja eller spara” har hon rensat så att både hon, och så småningom hennes barn, inte ska behöva ta rätt på en massa onödig bråte.

­   –Många tror att lyckan ligger i att äga saker, men det tycker inte jag, sa Margareta. Det är faktiskt roligt att gå igenom sina grejer och rensa. Om du inte kan prata om döden så kanske du i alla fall kan prata om döstädning.

2019-10-04