logo

Kontakta oss

Besöksadress

Kommunhuset
Eriksövägen 27B

Telefon

08-541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Kronängsskolan

En av Stockholms modernaste högstadieskolor, med kvalitet i undervisningen och lärmiljön i fokus.

Kronängsskolan är Vaxholms nya högstadieskola, med plats för cirka 500 elever i årskurs 7 till 9 samt för Kulturskolan. Skolan stod färdig till höstterminen 2017.


Undervisningslokaler i framkant

Kronängsskolan har byggts och inretts efter ett helt annat mönster än äldre tiders skolor. Lokalerna är anpassade efter de krav som finns på lärmiljöer och undervisning i dag, med möjlighet att variera storlek på grupper och forma arbetsmiljön utifrån olika typer av arbeten.


Här finns öppna ytor och stora och små rum i anslutning till varandra. Själva lektionssalarna har möblerats för ett flexibelt lärande och varje större sal har ett tillhörande grupprum. Grundtanken är att ge lärare och elever bättre möjlighet till undervisning i olika former, i såväl stora som små grupper samt enskilt.


Studielandskapen i skolan ska vara rogivande och inspirerande. Här finns soffor, bås, mjuka sittbänkar, skrivplatser och olika typer av stolar.

 

Framtidens skola har vi skapat tillsammans

Elevernas delaktighet och åsikter har varit en viktig utgångspunkt i utformandet av den nya skolan. Workshops har genomförts tillsammans med arkitekterna och skolan har också inrett ett exempelklassrum, där elever och personal har kunnat utvärdera olika möbler och dess funktion. Synpunkterna har sedan legat till grund för inredningsarkitekternas förslag till både möbler i lektionssalar och gemensamma utrymmen.

 

Aula med modern teknik

En aula med modern teknik öppnar helt nya möjligheter för både elever och lärare på skolan men också för Vaxholms kulturliv. Här finns plats för 320 personer och en scen som går att göra större eller mindre vid behov. Tekniken möjliggör också en hög kapacitet när det gäller ljud och ljus. Aulan är som gjord för både framträdanden och lärande och tillsammans med Kulturskolan finns här alla förutsättningar att skapa nya traditioner och fantastiska upplevelser. 

 

”Mors lilla Olle” – konst på skolgården

Roliga, lite allvarsamma och fantasieggande är känslan Patrick Nilsson vill förmedla med sina skulpturer i vit betong, som pryder Krongängsskolans entréer. Skulpturerna är inspirerade av konstnärens pappa, Olle
Nilsson, som kom till Vaxholm som 13-åring för att gå i skola, men också av sångaren och låtskrivaren, Olle Ljungström, som bildade bandet Reeperbahn i Vaxholm. Patricks skulpturer ska föra tankarna till resor, fantasier och drömmar. Böckerna och resväskorna representerar möjligheten till resor. I det inre och det yttre.

 

Snabbfakta

 • Arkitekt: LLP arkitektkontor
 • Inredningsarkitekt: Cedervall arkitekter
 • Konstverk på skolgården: Patrick Nilsson
 • Antal elever: Plats för cirka 500 elever i årskurs 7–9 samt för Kulturskolan
 • Bibliotek
 • Eget skolkök
 • Cafeteria
 • Gemensamma studielandskap
 • Lokaler för Kulturskolan
 • Aula med scen och plats för 320 personer
 • Cykelparkering med tak och plats för 240 cyklar
 • Bilparkering: 14 avlämningsplatser och 57 parkeringsplatser samt ytterligare parkeringsmöjligheter vid ishallen
 • Närmaste busshållplats: Hållplatserna Kronängsvägen och Pålsundsvägen

Filmer

Exteriör

Interiör

Så byggdes Kronängsskolan