logo

Kontakta oss

Besöksadress

Kommunhuset
Eriksövägen 27B

Telefon

08-541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

Byta skola eller program

Här finner du råd och stöd, och information om hur du ska gå till väga om du vill byta program eller gymnasium – oavsett anledning till ditt byte.


Det är både vanligt och naturligt att ångra sitt val av utbildning, trots att du har påbörjat eller nästan slutfört en utbildning. Ibland kan man behöva byta gymnasium eller gymnasieprogram för att man flyttar eller byter kommun.

 

Dessutom förändras arbetsmarknaden hela tiden, vilket också kan påverka ditt beslut.Idag finns det många vägar att få ett arbete. Känn därför ingen oro eller stress för att du har valt fel.


För att det ska vara möjligt att byta program eller gymnasium så måste det först och främst finnas en plats ledig. Om det inte finns några lediga platser så kan du behöva vänta till nästa gymnasieval för att söka till ett specifikt program eller gymnasium. I detta fall söker du med dina slutbetyg från årskurs 9, precis som vid ditt första gymnasieval.

Om du ångrar ditt gymnasieval innan terminen har börjat

Om du ångrar ditt gymnasieval redan innan du har påbörjat dina studier så ska du kontakta studie- och yrkesvägledaren på det gymnasium du har valt så snart du kan. 

Det är oftast lättare att byta program eller gymnasium tidigt, för ju tidigare du kommer på att du vill byta, desto lättare är det att tillgodose sig alla kurser. På så vis kan du slippa läsa extra kurser vid sidan om, gå om en termin eller gå om en årskurs för att hänga med i undervisningen.

Fram till och med september månad det år du ska börja gymnasiet brukar det vara relativt enkelt att byta program inom en och samma skola, men även gymnasium. I september får gymnasieskolorna nämligen reda på vilka lediga platser som finns efter elevernas gymnasieval, vilket förenklar administrationen av lediga platser.

Om du har påbörjat dina gymnasiestudier men vill byta program eller gymnasium

Om du har påbörjat dina gymnasiestudier men vill byta program eller gymnasium så ska du i första hand kontakta studie- och yrkesvägledaren på din nuvarande skola. Tillsammans kan ni försöka ta reda på vilken utbildning som skulle kunna passa dina intressen och framtidsplaner bättre. När du har valt ett nytt gymnasieprogram eller en ny skola så kan din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig att kontakta den som är ansvarig och ta reda på om det finns plats för dig.


Din studie- och yrkesvägledare kan även hjälpa dig att ta reda på om de kurser du hittills har läst motsvarar utbildningen på det nya programmet eller i den nya skolan. Om inte dina kurser blir tillgodoräknade så kan du behöva läsa extra kurser vid sidan om, eller till och med behöva gå om en termin eller en årskurs.


Om du vill byta skola, klass eller program för att du inte trivs så ska du i första hand kontakta kuratorn, skolsköterskan, rektorn eller någon annan lärare på din nuvarande skola. De kanske kan hjälpa dig genom att komma med goda råd hur ni ska gå tillväga. I första hand ska du tänka på om det finns några insatser som skulle kunna göra så att du börjar trivas och vill gå kvar i din nuvarande skola och klass. Om det inte finns något som kan ändra dina känslor så ska du prata med rektorn eller studie- och yrkesvägledaren på din nuvarande skola för att få byta gymnasieklass eller skola.

Om du ska flytta till en annan kommun och behöver byta gymnasium

Om du ska flytta till en annan kommun under dina gymnasiestudier så är den nya kommunen skyldig att erbjuda dig en plats på ett gymnasium.

Kontakta med fördel studie- och yrkesvägledaren på din nuvarande skola samt på en av skolorna i den nya kommunen. Tillsammans kan ni se över vilka kurser du kan få tillgodoräknade, och på så sätt se om du behöver läsa ikapp något ämne. Det är viktigt att se till så att du inte missar några kurser som du behöver till din examen.


 

Sidan publicerades: 2019-02-18