logo

Kontakta oss

Besöksadress

Eriksövägen 27

E-post

Telefon

08-541 708 00

Har du frågor om innehållet på den här sidan

  • Ingen giltig användare vald.

Välj svensk mat

Att välja svensk mat ställer höga krav på produktionen och bidrar till svenska mervärden såsom öppna landskap, levande landsbygd, biodiversitet och låg antibiotikaanvändning.

 

  • Läs på förpackningen. För de flesta livsmedel gäller att ursprunget ska anges om konsumenten kan bli vilseledd om uppgiften saknas

 

  • Håll utkik efter märket ”Från Sverige”
  • Var försiktig med formuleringar som ”naturbeteskött”. Det är inte alls säkert att det är producerat i Sverige utan kan komma från områden där exempelvis regnskogen fått ge vika för köttproduktion.

 

  • Köp direkt från en bonde i närheten, men undvik att det blir ineffektiva transporter. Ibland finns det tjänster som levererar närproducerad mat.

 

  • Odla själv. För dig som inte har egen trädgård går det utmärkt att odla i hinkar eller med hydroponiska system utan jord.

 

  • Njut av Sveriges natur och plocka bär och svamp i skogen.

 

  • Gynna produktion med förhållandevis hög djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning genom att välja svenskt kött.

 

  • Du ökar möjligheterna att påverka regelverk och livsmedelskedja genom att välja svenskt.

 

 

Visste du…

… att känsliga frukter och grönsaker som snabbt blir dåliga, som bär och färska baljväxter, ofta transporteras med flyg om de ska fraktas långt? Det gör att klimatpåverkan blir mycket stor.

…att odlings- och produktionsmetoder för livsmedel har oftast större betydelse för miljön än transporterna? Ett undantag är om produkterna sänds med flyg.

…att betande djur hjälper till att behålla öppna landskap och bidrar till biodiversitet?

...att Sverige är världsledande när det gäller djurhållningen?

…att svensk odling är mer restriktiv mot växtskyddsmedel än EU-lagstiftningen?

 

Sidan publicerades: 2018-12-13